De Nederlandse volleybalsters zijn er donderdagavond in de Volleyball Nations League niet in geslaagd Brazilië te verrassen. De Zuid-Amerikaanse winnaars van de World Grand Prix in 2017 waren in het Apeldoornse Omnisport met 3-1 te sterk voor Oranje. Nederland speelt volgende week opnieuw drie wedstrijden in Nederland. In het Rotterdamse Topsportcentrum treft het team van bondscoach Jamie Morrison dan de Domicaanse Republiek, Italië en Servië.

Bekijk hier de samenvatting van Ziggo Sport:

Bondscoach Jamie Morrison startte in het zeer sfeervolle Omnisport (4000 toeschouwers) met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Kirsten Knip (libero).

Oranje vloog in het begin van de wedstrijd en speelde heerlijk volleybal. Na een ace van Koolhaas en een killblock van Beliën nam Nederland zelfs een 12-7 voorsprong. Lang kon Nederland niet genieten van deze marge, want toen het machtige Brazilië eenmaal was warm gespeeld keek de equipe van Morrison bij de tweede technische time-out tegen een 14-16 achterstand aan. Op 20-24 verdiende Brazilië haar eerste setpoint. Met de invalsters Femke Stoltenborg en Celeste Plak in het veld kwam Nederland nog knap terug tot 23-24, maar hierna eisten de goddelijke kanaries de setwinst op: 23-25.

In de tweede set werd Knip, die geveld leek door de benauwde omstandigheden op het centre court, vervangen door Myrthe Schoot. Het scenario wat zich in deze set ontspon leek op dat van de eerste set. Oranje nam een mooie voorsprong in het begin van de set (10-6), maar moest deze even later ook weer afstaan. Op 23-23 en 24-24 leek setwinst binnen handbereik, maar de ijzig koele Brazilianen maakten het karwei opnieuw met minimaal verschil af: 24-26.

In de cruciale derde set speelde Nederland fabelachtig dominant volleybal. Wereldmacht Brazilië werd bij vlagen zoek gespeeld en daar konden ook enkele verse Braziliaanse krachten ook niets aan veranderen. De sterke Buijs scoorde 25-13 en Nederland bracht zo de spanning terug in de wedstrijd.

In de beslissende vierde set speelde Nederland tot 13-13 uitstekend mee met de Brazilianen. Door twee slordigheden liep Brazilië echter uit naar 13-16 en dat gat kreeg de thuisploeg niet meer gedicht. Op 20-21 mocht Oranje nog hopen op een vijfde set, maar de onstopbare Tandara (31 punten) sloeg haar team naar een 3-1 overwinning.

Nederland – Brazilië 1-3 (23-25, 24-26, 25-13, 22-25)

Kom naar de Volleyball Nations League in Nederland!

Van dinsdag 29 mei t/m donderdag 31 mei en van dinsdag 5 juni t/m donderdag 7 juni spelen de volleybaldames twee Volleyball Nations League toernooien in Nederland! Oranje treft de topteams Polen, Zuid-Korea en Brazilië (in Apeldoorn) en de Dominicaanse Republiek, Italië en Servië (in Rotterdam).

Trek je oranje outfit uit de kast en kom Nederland aanmoedigen in Apeldoorn en Rotterdam! Tickets bestel je hier: volleybal.nl/tickets

Resterend programma:

Dag Tijd Wedstrijd Locatie Tickets
Di. 05-06 19.30 uur Nederland - Dominicaanse Republiek Rotterdam, Topsportcentrum Link
Wo. 06-06 19.30 uur Nederland - Italië Rotterdam, Topsportcentrum Link
Do. 07-06 19.30 uur Nederland - Servië Rotterdam, Topsportcentrum Link