Top-10 van 2017: Geslaagd opbouwjaar voor Varenhorst

Top-10 van 2017: Geslaagd opbouwjaar voor Varenhorst

December is traditioneel de maand voor aftellen en terugblikken. Met de smaakmakers van 2017 kijken we terug op de tien hoogtepunten van het bomvolle beachvolleybaljaar. Op 1: het WK van Christiaan Varenhorst.

Hoe kijk je terug op 2017?
“Ik wist na de Olympische Spelen in 2016 dat ik op zoek moest naar een nieuwe partner. Vrij snel zijn we  uitgekomen bij Maarten van Garderen. Ik kende hem van vroeger en was hem blijven volgen in zijn carrière als volleyballer. Ik wist dat hij nog geen ervaring had als beachvolleyballer, maar hij was de topkandidaat voor ons. Ik vind het fantastisch dat hij de stap heeft willen zetten om vanaf nul te beginnen in het zand.”

Ben je tevreden met wat jullie hebben bereikt?
“Het was een seizoen met ups en downs. Wat ik me van te voren niet had gerealiseerd, is dat Maarten en ik niet genoeg punten hadden om de grote toernooien te spelen en ons eerst moesten kwalificeren. We begonnen het seizoen goed met een tweede ronde in Brazilië, maar in Moskou lagen we er in de eerste ronde van de kwalificaties al uit. Het was niet altijd makkelijk om andere spelers naar toernooien te zien gaan en zelf achter te blijven in Nederland. Het voordeel was wel dat Maarten en ik heel veel wedstrijden op een lager niveau hebben gespeeld. Bij een toernooi in Oekraïne speelden we acht wedstrijden in drie dagen. Dat zijn ervaringen waar je veel van opsteekt. Op het WK heeft dat zich uitbetaald.”

Jullie vierde plaats bij het WK kwam voor de buitenwacht als een daverende verrassing.
“We hoorden pas een paar weken voor het WK dat we een wildcard kregen. Hoewel we nog niet zeker wisten of we in Wenen konden spelen, hebben heel bewust naar dat toernooi gepiekt. Achteraf kun je zeggen dat we het seizoen heel goed hebben ingedeeld. Dat is  ook een compliment voor onze coaches. Als je kijkt naar de laatste jaren dan presteren we in Nederland consequent sterk op de grote toernooien. De final four op het WK was voor ons een bevestiging dat alles op de rit hadden.”

Zit er toekomst in jullie samenwerking?
“Wat mij betreft wel. Gijs (Ronnes) en ik zijn begin december weer naar Italië gereisd om met Maarten te praten. In Modena, waar Maarten woont en speelt, hebben we onze plannen toegelicht en aangegeven dat we met hem naar de Olympische Spelen van Tokio willen toewerken. Hij speelt nu bij een topclub in de Italiaanse competitie en is in de zaal op weg naar de top. Het is aan Maarten om een keuze te maken. Ik begrijp dat dat niet makkelijk is en we geven hem daarvoor de tijd.”

Het DELA Beach Open speel je met Jasper Bouter.
“Ik heb ook met Jasper een duidelijke klik. We hebben deze zomer samen het NK gewonnen en hij ontwikkelt zich hard. We hebben de afgelopen weken veel oefenwedstrijden gespeeld tegen Zwitserse en Belgische teams. We gaan er alles aan doen om in Den Haag zo hoog mogelijk te eindigen. Het DELA Beach Open is een viersterrentoernooi, waar veel punten zijn te verdienen voor de wereldranglijst. Een goed resultaat voor eigen publiek maakt het een stuk makkelijker om de komende maanden andere toernooien in te komen.”


Check ook de eerdere highlights in de top-10 van 2017:

Nummer 2: Wilco Nijland over Eredivisie Beachvolleybal nieuwe stijl
Nummer 3: Vijf redenen waarom het Summer Beach Volleybal Circuit geslaagd was
Nummer 4: King of the Court, Robert Meeuwsen
Nummer 5: Marijke Boersma, vrijwilliger bij het DELA Beach Open
Nummer 6: Van Serie A naar het strand - Maarten van Garderen
Nummer 7: De World Tour zege van Madelein Meppelink
Nummer 8: De comeback van Sanne Keizer
Nummer 9: Het EK van Alexander Brouwer
Nummer 10: Het NK van Jasper Bouter

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×