Het was het weekend van de volleybaltoppers in Groningen. Abiant Lycurgus ontving zaterdagavond in eigen huis koploper Sliedrecht Sport en won met 3-1, waarna het zondag als de nieuwe koploper de nummer vier Achterhoek Orion op bezoek kreeg. Dat duel werd op knappe en overtuigende wijze gewonnen door de Doetinchemse ploeg (1-3) en daarmee is de spanning bovenin om te snijden.

Het was een wisselvallig weekend voor Abiant Lycurgus en daardoor is het weer enorm close bovenin de eredivisie. Zaterdagavond ging koploper Sliedrecht Sport op bezoek bij de regerend landskampioen in Groningen. Dat leverde een mooie, spannende wedstrijd op waarin de promovendus kansen kreeg op meer maar het niet afmaakte. In de eerste set kreeg Sliedrecht setpoints, maar ging de thuisploeg er met de setwinst vandoor: 27-25.

Dat was een domper voor de gasten, in de tweede set wist Sliedrecht geen moment in het spel te komen en won Lycurgus oppermachtig met 25-14. Toch lieten de heren van Paul van der Ven het hoofd niet hangen en bleef Sliedrecht vechten voor elk punt. Dat leverde de setwinst op in de derde set: 25-27. Dat betekende zelfs de eerste verloren set voor de Groningse ploeg in eigen huis dit seizoen. In de vierde set ging het lang gelijk op en was het spannend, maar uiteindelijk de thuisploeg aan het langste eind met 25-23 en heroverde daarmee de koppositie.

Een dag later kon de koploper voor het eigen publiek de tweede topper niet winnen. De ploeg moest zelfs drie sets aan Achterhoek Orion laten. In de tweede wedstrijd in het weekend begon Lycurgus-trainer Taaij bewust met een aantal basisspelers op de bank. Dat pakte niet goed uit, want de Groningse ploeg zat niet lekker in de wedstrijd en speelde vooral heel erg slordig. Daar profiteerde Orion, met uitblinker Joris Marcelis, optimaal van.

Aanvallend wist de regerend landskampioen er niet aan te pas te komen, dat was vooral omdat de ploeg passend constant onder druk lag. Dat deed Achterhoek Orion enorm sterk, de ploeg was erg gretig en had een grote wil om te winnen. En zo geschiedde: de wedstrijd eindigde voor het eerst dit seizoen in een thuisnederlaag voor de Groningers: 1-3 (20-25, 25-21, 23-25, 20-25). Opvallend bij Orion was dat Pim Kamps weer als spelverdeler in actie kwam en Rob Jorna weer vertrouwd het liberoshirt droeg. Dat lijkt goed te werken voor de Doetinchemse ploeg.

De spanning bovenin de eredivisie heren is groot. Abiant Lycurgus is nog wel koploper na de nederlaag, de regerend kampioen heeft na 13 duels 33 punten te pakken. Sliedrecht Sport staat op de tweede plek met 32 punten na 14 wedstrijd, net als Achterhoek Orion.

Uitslagen eredivisie heren:

Zaterdag:
Abiant Lycurgus - Sliedrecht Sport 3-1 (27-25, 25-14, 25-27, 25-23) Achterhoek Orion - Zaanstad 3-0 (25-17, 25-14, 25-23)
Advisie/SSS - Coniche Zwolle 3-2 (25-19, 29-27, 28-30, 20-25, 15-13) VoCASA - Draisma Dynamo 0-3 (13-25, 21-25, 15-25)
SV Land Taurus - TT Papendal/Arnhem 1-3 (20-25, 25-14, 22-25, 23-25)