Van 15 t/m 18 juni 2017 vindt er in Den Haag opnieuw een uniek volleybalevenement plaats. Op de gloednieuwe Sportcampus Zuiderpark wordt dan tegelijkertijd de FIVB World Tour Beachvolleybal én de FIVB World League Volleybal gespeeld. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de wereldvolleybalbond FIVB dat beide toernooien op hetzelfde moment op dezelfde locatie worden gespeeld.

Op dit moment wordt in Den Haag de laatste hand gelegd aan het multifunctionele sport- en onderwijscomplex Sportcampus Zuiderpark. Het combi-evenement World Tour + World League is het eerste internationale sportevenement dat in deze hoogwaardige sportaccommodatie gaat plaatsvinden. Net als tijdens de succesvolle WK Beachvolleybal zal de Nevobo dit evenement samen organiseren met sportmarketingbureau TIG Sports.

FIVB World Tour Beachvolleybal

Van 15 t/m 18 juni 2017 wordt in een tijdelijk buitenstadion op de Sportcampus Zuiderpark de FIVB World Tour Beachvolleybal gespeeld. De laatste keer dat de World Tour Nederland aandeed was in 2014. Toen werd er gespeeld in Den Haag, Amsterdam en Apeldoorn. 

In 2015 was beachvolleybal tien dagen lang ‘top of mind’ tijdens de WK Beachvolleybal in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Apeldoorn. De finales werden gespeeld op het iconische drijvende stadion op de Haagse Hofvijver. 

Na een jaar van afwezigheid keert de internationale beachvolleybaltop dus weer terug in Den Haag. Voor de atleten van Beachvolleybal Team Nederland (BTN) wordt deze World Tour erg bijzonder. Sportcampus Zuiderpark wordt de nieuwe trainingslocatie van BTN, en zij spelen dus letterlijk een thuiswedstrijd.

“Het is ontzettend gaaf dat we weer in onze thuisstad in actie mogen komen”, vertelt Alexander Brouwer, die afgelopen zomer samen met Robert Meeuwsen brons won op de Olympische Spelen. “Op het WK in eigen land werden wij vroegtijdig uitgeschakeld. Nu krijgen we opnieuw de kans om ons te laten zien aan het Nederlandse publiek.”

Ook in 2018 en 2019 komt de World Tour Beachvolleybal naar de Sportcampus Zuiderpark. In die jaren zal het toernooi op de indoor beachvolleybalvelden worden gespeeld.

FIVB World League Volleybal

De World League is een prestigieus volleybaltoernooi voor nationale herenteams dat sinds 1990 jaarlijks wordt georganiseerd door de FIVB. De Lange Mannen namen deel aan 20 van de 27 voorgaande edities, wonnen eenmaal goud (1996), eenmaal zilver (1990) en eenmaal brons (1998). 

Het Nederlands mannenteam van bondscoach Gido Vermeulen speelt in 2017 negen poulewedstrijden verdeeld over drie speelweekenden. Het derde speelweekend vindt plaats van 16 t/m 18 juni in Den Haag. De wedstrijden worden gespeeld in de nieuwe topsporthal van de Sportcampus Zuiderpark, die plaats biedt aan 3000 toeschouwers. Oranje treft in Den Haag achtereenvolgens Zuid-Korea, Slowakije en Tsjechië. 

“Het is voor ons altijd een belevenis om voor eigen publiek belangrijke wedstrijden te spelen”, vertelt Jasper Diefenbach, aanvoerder van de Lange Mannen. “Ik heb met Oranje nog nooit in Den Haag gespeeld, dus ik kijk er naar uit! Het is heel mooi dat we beide takken van de sport kunnen combineren in een groot evenement. De laatste jaren is het goed gelukt de volleybalsport weer op de kaart te zetten. Ik heb er alle vertrouwen in dat het een fantastisch evenement gaat worden.”

Groot (beach)volleybalfeest

De combinatie van de World Tour en de World League biedt de Nederlandse sportliefhebber een unieke kans om op één locatie te genieten van volleybal en beachvolleybal op topniveau. Door het kopen van een combiticket wordt het gemakkelijk om beide toernooien te volgen. Onder regie van de Nevobo worden (in aanloop naar) en tijdens de evenementenweek tientallen side-events georganiseerd gericht op het enthousiasmeren voor de sport en het verhogen van sportparticipatie. Deze activiteiten vinden plaats in samenwerking met de Haagse (beach)volleybalclubs, de gemeente Den Haag en lokale ondernemers. 

FIVB President Dr. Ary Graça reageert verheugd

“Na de voortreffelijke wereldkampioenschappen beachvolleybal van 2015, innoveert en inspireert de Nevobo opnieuw door op dynamische wijze volleybal- en beachvolleybalevenementen te organiseren”, zegt FIVB President Dr. Ary Graça. 

“Kansen benutten en innoveren is het mantra van de FIVB, en dit combi-evenement in Den Haag is een perfect voorbeeld hiervan”, vervolgt de Braziliaan. “Door de FIVB Beach Volleyball World Tour en de FIVB Volleyball World League tegelijkertijd in Den Haag te organiseren, wordt volleybalfans een unieke kans geboden om te genieten van het beste van beide sporten. Dit evenement mogen de fans zeker niet missen.”

Ary Graca Rabin Baldewsingh Peter Sprenger
Facebook X WhatsApp LinkedIn