Raïsa Schoon en Emi van Driel hebben op de Youth Olympic Games door een eenvoudige zege op het duo Dorcas/Kutekemenyi uit de Democratische Republiek Congo de eerste ronde van de knock-out fase bereikt. In het beachstadion van Buenos Aires werd het 2-0 (21-9, 21-13). Het Nederlandse tweetal zal op zaterdag spelen voor een plek bij de laatste zestien.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd in overleg met de fysiotherapeut bepaald dat Raïsa Schoon kon spelen, de rugklachten die haar op maandag nog noopten op te geven, hinderden haar niet. Ondanks het koude weer in de Argentijnse hoofdstad, met 14 graden en af en toe wat regen.

Tegen de meiden uit Congo, die in hun eerste twee wedstrijden nog geen set gewonnen hadden, zetten Schoon en Van Driel hun tegenstander direct onder druk. Binnen vijf minuten stond de stand 12-3 al op de borden. Vooral de 16-jarige Dorcas werd gezocht, zij kon onvoldoende uitrichten in haar aanval.

Alles liep in de eerste set, er werd slechts een keer een aanval niet gescoord. Uit dertien pogingen scoorden Schoon en Van Driel ieder zes keer. Het resultaat was een 21-9 overwinning.

In de tweede set had vooral Dorcas Mianda Ania haar spel beter op orde, uit elf aanvallen sloeg ze nu tien punten binnen. Bij de Nederlandse meiden kwam de druk vooral bij Emi van Driel te liggen, waar ze goed mee omging. In set twee kon ze negen punten bijschrijven.

Dat aangevuld met vier aces van Schoon zorgde ervoor dat ook het tweede bedrijf binnen afzienbare tijd naar de speelsters van Talent TeamNL ging. Het werd 21-13.

Doordat Bolivia ook hun derde wedstrijd won, eindigen Van Driel en Schoon op de tweede plaats in de poule. Ze zullen nu op zaterdag hun toernooi vervolgen. Later op de dag zal er geloot worden voor de wedstrijden in de eerste ronde.