Wat een bizarre wedstrijd werd er zaterdag gespeeld in de eredivisie dames. In het Landstede Sportcentrum denderde thuisploeg Regio Zwolle Volleybal in de eerste twee sets in een rap tempo volledig over FAST heen: 25-13 en 25-9. Daarna kantelde de wedstrijd volledig, tot grote frustratie van Zwolle-trainer Wilfried Groothuis. FAST ging met veel meer passie spelen en bij Zwolle ging het flink mis. Het werd uiteindelijk 2-3 (21-25, 18-25 en 13-15) en de Roze Brigade kon met een goed gevoel de winterstop in.

Mentale kracht, het is in topsport essentieel om te presteren. Dat bewees ook FAST. In de eerste twee sets was de ploeg uit Gennep en Sint Anthonis slechts figurant, Zwolle speelde ijzersterk. Vooral de hoge servicedruk maakte het verschil, FAST kwam niet onder de druk uit en daardoor kon de thuisploeg hard over ze heen knallen: 25-13 in de eerste set. Ook in de tweede set was er totaal geen sprake van spanning. Zwolle regeerde en wist de gasten zelfs onder de tien punten te houden: 25-9.

Het Zwolse publiek kon het dan ook bijna niet geloven, toen het in de derde set heel anders liep. Iedereen dacht al aan een 3-0 overwinning, maar FAST niet. De speelsters van FAST keerden de wedstrijd compleet om en deden dat vooral op vechtlust.

Ze straalden passie en energie uit en dat was juist wat er plots niet meer was bij Zwolle. Met de setwinst (21-25) bracht de Roze Brigade de spanning volledig terug, dat had niemand zien aankomen na hun figurantenrol in de eerste twee sets.

Ook in de vierde set was FAST de baas in het veld. De thuisploeg keek snel tegen een achterstand aan van 0-5. FAST hield die marge vast en wist hem zelfs uit te breiden, Zwolle stond heel teleurgesteld in het veld en vocht niet voor elkaar. Met 18-25 werd er een beslissende vijfde set afgedwongen door FAST en daarin werd het erg spannend.

De thuisploeg leek alsnog orde op zaken te stellen en nam een 6-2 voorsprong. FAST toonde weer veerkracht en daar had Zwolle geen antwoord op: 6-8. Er volgde een spannende slotfase, maar het was duidelijk wat het verschil maakte: mentale kracht. FAST sloeg toe en won met 13-15.

Trainer Harmen Bijsterbosch kon evenals zijn speelsters het geluk niet op. “Dit was een absurde wedstrijd,” zo is op clubsite te lezen. “In de eerste twee sets was het absoluut niet spannend. We hadden geen antwoord op de hoge servicedruk. Daardoor stonden we snel klem en aanvallend kwamen we er niet doorheen. Met het mes op de keel kwam bij ons het besef dat we hier punten konden pakken.”

Uitslagen eredivisie dames:

Regio Zwolle Volleybal - FAST 2-3 (25-13, 25-9, 21-25, 18-25, 13-15)
TT Papendal/Arnhem - Eurosped 2-3 (15-25, 25-22, 23-25, 25-21, 13-15) Springendal Set-Up’65 - Dros-Alterno 3-0 (25-10, 25-6, 25-15)
VC Sneek - Pharmafiler US 3-1 (25-20, 26-28, 25-17, 25-18)
Sliedrecht Sport - Apollo 8 3-0 (25-15, 25-18, 25-15)