De Nederlandse volleybalsters hebben donderdagavond op fantastische wijze met 3-2 van Servië gewonnen. Oranje kwam in het Rotterdamse Topsportcentrum vanuit geslagen positie terug, werkte vier Servische matchpoints weg en versloeg de Europees kampioen na vijf sets. Door deze historische zege komt de Final Six met nog drie poulewedstrijden te gaan wel heel dichtbij voor de equipe van bondscoach Jamie Morrison.

Bekijk hier de samenvatting van Ziggo Sport:

Bondscoach Jamie Morrison begon donderdag met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Kirsten Knip (libero).

De eerste set draaide uit tot een teleurstelling voor Oranje. Nederland kwam van meet af aan onder druk te staan door de Servische service. Passend ging er een hoop mis bij de thuisploeg waardoor Servië gemakkelijk uitliep naar een 3-10 voorsprong.

Dankzij een kleine opleving verkleinde Nederland het gat nog tot vier punten (10-14), maar even later liep de Servische marge weer op. Oranje werd bij vlagen overklast en verloor de set met 15-25.

De tweede set begon beter voor de volleybalsters, toen ze een 5-3 voorsprong namen dankzij een prachtig killblock van Beliën. In de eerste technische time-out leidde Oranje nog met 8-7, maar na de verplichte onderbreking nam Servië weer afstand: 8-12.

Nederland had net als vorig jaar in de EK-finale geen antwoord op de mokerslagen van de Servische diagonaal Tijana Boskovic. Het was de Servische steraanvalster die 19-25 scoorde en haar team op een 2-0 voorsprong zette.

Met Juliet Lohuis voor Koolhaas begon Nederland vol goede moed aan set drie. Lang leek Servië af te stevenen op een 3-0 overwinning, zeker toen het halverwege de set met 12-16 aan de leiding ging.

Het waren de invalsters Femke Stoltenborg en Celeste Plak die mede verantwoordelijk waren voor de ommekeer. In de bloedstollende eindfase van de set zaten alle ingrediënten die volleybal zo mooi maken. Morrison verdiende twee punten voor zijn team door succesvol een beroep te doen op het challenge systeem. Invalster Marrit Jasper gaf haar team lucht door een belangrijke ace te serveren. Vervolgens werkte Oranje drie Servische matchpoints weg om daarna zelf toe te slaan op haar tweede setpoint. Tot genot van het publiek ging de derde set met 29-27 naar de thuisploeg.

Morrison liet Plak en Stoltenborg staan aan het begin van de vierde set, evenals Lohuis. Laatstgenoemde maakte pas onlangs haar debuut in Oranje, maar speelde vanavond alsof ze al jarenlang international is. Ze stopte met haar blokkering geregeld Boskovic af en was ook serverend zeer succesvol. Met Knip als stofzuiger in het achterveld won Nederland veel lange rally’s en dat sterkte het vertrouwen steeds meer. Het was Beliën die 25-17 binnensloeg en zo een vijfde set afdwong.

In de tiebreak speelde Oranje ontketend. Beliën maakte indruk met een serie snoeiharde omloopballen en Nederland wisselde met een 8-5 voorsprong van speelhelft. In de knotsgekke eindfase van dit historische duel keerden de kansen per punt. Oranje nam een 14-12 voorsprong maar liet Servië terugkomen tot 14-14. Op 15-16 verdiende Servië haar vierde matchpoint, maar deze werd vakkundig weggewerkt. Enkele zenuwslopende punten later bracht Buijs Rotterdam in extase door 20-18 te scoren.

Nederland speelt volgende week in Stuttgart in de laatste ronde van de Volleyball Nations League tegen Turkije, China en Duitsland. Na afloop van de laatste wedstrijd moet Oranje in de top vijf eindigen om zich te plaatsen voor de Final Six. Indien organisator China in de top vijf eindigt, voldoet de zesde plaats ook. Oranje staat momenteel op de vijfde plaats maar heeft twee overwinningen meer geboekt dan nummer zes Italië.

Nederland – Servië 3-2 (15-25, 19-25, 29-27, 25-17, 20-18)