Op de World Tour Finals in Rome zijn Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde vijfde geworden. Ze verloren in de kwartfinale maar nipt van de Russische wereldkampioenen Krasilnikov en Stoyanovskiy. Het werd een mooie, spannende wedstrijd waarin de heren van Beachvolleybal Team Nederland (BTN) alles gaven, maar uiteindelijk werd er met 1-2 (21-18, 19-21, 11-15) verloren. Een belangrijke vijfde plek voor de Nederlanders.

Varenhorst en Van de Velde kregen van de organisatie een wildcard voor het hoofdtoernooi van de World Tour Finals in Rome en die maakten ze volledig waar. Ze wisten tot de kwartfinale door te dringen door hun trainingsmaatjes Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen uit te schakelen. Op de World Tour Finals zijn veel Olympische rankingpunten te verdienen, dat komt dus heel goed uit voor Varenhorst en Van de Velde.

In de kwartfinale stonden de BTN-heren weer tegenover de wereldkampioenen uit Rusland, ze troffen elkaar de laatste maanden vaker en dat leverde al meer spannende duels op. Die werden wel steeds met 2-0 gewonnen door Krasilnikov en Stoyanovskiy, nu wisten Varenhorst en Van de Velde wel een set te pakken.

De eerste set ging namelijk naar de Nederlanders, die net iets scherper waren. De Russen maakten kansen niet af, daar profiteerde Varenhorst en Van de Velde optimaal van. Goed serverend werk maakte dan ook het verschil, de set ging met 21-18 naar Oranje. 

Het ging lang gelijk op in de tweede set, de teams lieten zien enorm aan elkaar gewaagd te zijn: 18-18. Toen wist Stoyanovskiy het verschil te maken met zijn sterk blok: 19-21 voor Rusland en dus een beslissende derde set.

Varenhorst en Van de Velde begonnen sterk in de beslissende set dankzij een ace en een blokpunt van Varenhorst, maar de Russen bleven kalm en vochten terug. Na een verdedigingsfout van Oranje, veroorzaakt door slechte communicatie, en een geweldige actie van de ervaren Krasilnikov was het verschil gemaakt: 9-12. Die voorsprong gaf de wereldkampioen van 2019 niet meer weg en het eindigde in 12-15.

Een knappe vijfde plek dus voor Varenhorst en Van de Velde op de World Tour Finals in Rome, een mooie opsteker. Ze toonden dit seizoen duidelijk groei aan en beloonden dat in Italië met een vijfde plek. Die plek levert ze ook 720 rankingpunten op en 12.000 dollar prijzengeld. 

The Netherlandslowonthesand
Russiagreenversus The Netherlands
The Netherlands Stevenvande Veldeand Christiaan Varenhorst
Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×