Volleybaldames naar kwartfinale Europees Kampioenschap

Volleybaldames naar kwartfinale Europees Kampioenschap

De Nederlandse volleybalsters hebben zich zondagmiddag geplaatst voor de kwartfinale van het Europees Kampioenschap. Griekenland werd in de achtste finale met 3-0 verslagen. Oranje speelt woensdag in de Turkse hoofdstad Ankara tegen Turkije of Kroatië voor een plaats in de halve finale. (Video interviews met bondscoach Jamie Morrison en Britt Bongaerts onderaan dit bericht).

Basisopstelling

Bondscoach Jamie Morrison begon met dezelfde opstelling als in de laatste poulewedstrijd tegen Hongarije: Britt Bongaerts (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer/lopers), Yvon Beliën en Robin de Kruijf (middens) en Myrthe Schoot (libero).

1e set

Oranje had het lastiger dan verwacht in de eerste set met het vrijuit spelende Griekenland. Nederland maakte niet veel fouten, maar kwam moeilijk tot scoren omdat de Zuid-Europese volleybalsters veel verdedigden. Tot 12-14 ging Griekenland aan de leiding, en de volleybaldames moesten hard werken om het initiatief over te nemen. De half-Nederlandse Anthi Vasilantonaki scoorde alleen al in de eerste set tien punten.

Met aanvoerder Maret Balkestein-Grothues als invalster voor Nika Daalderop wist Oranje vanaf 16-16 het tij te keren. Nederland liep uit naar 20-16 en stond haar voorsprong hierna niet meer af. Het was libero Myrthe Schoot die met een prachtige verdedigende actie het setpoint benutte: 25-21.

2e set

Met Nika Daalderop weer terug in de basisopstelling begon Oranje aan set twee. Opnieuw had Nederland het lastig met Griekenland (7-11 achterstand), maar opnieuw herstelde de favoriet de orde halverwege de set.

Nederland kwam op 24-20, verspilde nog een paar setpoints, maar sloeg net op tijd toe dankzij een belangrijke score van Lonneke Sloetjes: 25-23.

3e set

In de derde set had Oranje vanaf het begin de touwtjes in handen. Lonneke Sloetjes, Anne Buijs, Yvon Beliën en Robin de Kruijf kwamen makkelijk tot scoren en Nederland liep onbedreigd uit naar de 3-0 zege.

Oranje reist naar Ankara voor slotfase EK

Op maandag reist Nederland naar de Turkse hoofdstad Ankara voor de slotfase van het EK. Op woensdag treft Oranje in de kwartfinale de winnaar van de achtste finale Turkije – Kroatië. Op zaterdag staan de halve finales op het programma, terwijl op zondag de wedstrijd om het brons en de finale gespeeld worden.

Nederland – Griekenland 3-0 (25-21, 25-23, 25-12)

Reacties Jamie Morrison en Britt Bongaerts:

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×