De Nederlandse volleybaldames hebben vrijdag in hun tweede poulewedstrijd van de Final Six van de FIVB World Grand Prix met 3-2 verloren van Olympisch kampioen China. Door deze nipte nederlaag plaatst Oranje zich niet voor de halve finale. Nederland kreeg in de vijfde set maar liefst zes matchpoints, maar wist deze niet te benutten.

Bondscoach Jamie Morrison startte met: Laura Dijkema (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens) en Myrthe Schoot (libero). Schoot verving Kirsten Knip op de libero positie, ten opzichte van de wedstrijd van donderdag tegen Brazilië. In een bloedstollende partij die bijna 2,5 uur duurde, gaven China en Nederland elkaar nauwelijks iets toe. Vier van de vijf sets werden met het minimale verschil van twee punten beslist, alleen in de vierde set was Oranje duidelijk sterker (25-20).

Oranje vocht zich na een 2-1 achterstand knap terug in de wedstrijd. Nika Daalderop, die net als donderdag inviel voor Buijs, werd de ster van de avond. Het supertalent werd topscorer aan Nederlandse zijde met 22 punten en een uitstekend aanvalspercentage (21 uit 33). Bij China gaf wereldster Zhu Ting (33 punten) opnieuw haar visitekaartje af.

In de beslissende vijfde set knokte Oranje zich knap terug van een 4-7 achterstand. Met prachtig volleybal liep de equipe van bondscoach Jamie Morrison uit naar 14-10, tot ongenoegen van het Chinese publiek. In de fase die volgde kreeg Nederland maar liefst zes matchpoints, maar geen van allen werd benut. China profiteerde, won de vijfde set met 18-16 en dus de wedstrijd met 3-2.

Nederland eindigt als derde in de poule, achter Brazilië en China, en is dus uitgeschakeld in de Final Six. Oranje eindigt als vijfde in deze Grand Prix, voor de Verenigde Staten, de nummer drie van de andere poule.

China – Nederland 3-2 (25-23, 23-25, 25-23, 20-25, 18-16)