De Nederlandse volleybaldames hebben vanmiddag in de Volleyball Nations League met 3-0 verloren van olympisch kampioen China. China was veel te sterk in de eerste twee sets, maar in het derde bedrijf kreeg Oranje maar liefst zeven setpoints, die helaas allen onbenut bleven. Zondagmiddag om 13.30 uur speelt Nederland tegen Italië.

Opstelling

Britt Bongaerts (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Juliët Lohuis en Eline Timmerman (middens), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer/lopers) en Myrthe Schoot (libero).

Bondscoach Avital Selinger kon vandaag voor het eerst niet beschikken over Elles Dambrink, die naar Nederland is teruggekeerd voor haar eindexamens VWO. Ook Indy Baijens is niet meer bij de selectie, zij reisde vanwege privéredenen naar huis.

1e set

De eerste set was er een om snel te vergeten voor Nederland. Olympisch kampioen China, dat afgelopen week tijdens het wisselmoment zes nieuwe topspeelsters invloog, walste over Oranje heen en won de openingsset met 12-25. Geen enkel moment kon Nederland het oppermachtige China serieus bedreigen.

2e set

In de tweede set ging het wel degelijk beter draaien aan Nederlandse zijde. Celeste Plak, terug in de basis sinds lange tijd, scoorde flink wat punten in het tweede bedrijf en zorgde ervoor dat de stand acceptabeler was dan in de eerste set. Toch was China opnieuw te sterk, het team van coach Lang Ping won met 18-25.

3e set

In set drie speelde Nederland veruit haar beste volleybal. Annick Meijers startte op de positie van Celeste Plak, maar werd redelijk snel vervangen voor Iris Scholten. Invalster Scholten noteerde vandaag vier punten, twee aanvallen, een ace en een killblock.

Nederland keek de hele set tegen een achterstand van een punt over vier aan, en leek op een 18-23 stand uitgespeeld te zijn. Niets was minder waar, want Oranje vocht zich op de service van Britt Bongaerts knap terug tot 23-23. Op 23-24 kreeg China haar eerste matchpoint, maar dit werd vakkundig weggewerkt door Nederland.

Hierna volgde een prachtig volleybalgevecht waarin Oranje maar liefst zeven setpoints verdiende maar niet wist te benutten. China scoorde side-out na side-out, en maakte ook in de rally geen fouten. Tot 31-31 ging de stand gelijk op, maar hierna kreeg China haar tweede matchpoint: 31-32. Na een uitgeslagen aanval van Nika Daalderop ging de derde set met 31-33 naar de Aziatische volleybalsters.

Nika Daalderop scoorde vandaag 12 keer voor Nederland, net voor Celeste Plak en Eline Timmerman (ieder 10 punten) en Anne Buijs (9 punten).

Zondagmiddag 13.30 uur tegen Italië

Op zondagmiddag om 13.30 uur speelt Oranje tegen Italië. Deze wedstrijd is opnieuw live te volgen op Ziggo Sport.

Nederland – China 0-3 (12-25, 18-25, 31-33)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×