De Nederlandse volleybaldames hebben in de halve finale van de Montreux Masters met 3-2 verloren van China. Oranje nam een 2-1 voorsprong in sets maar kon niet voorkomen dat China de stand gelijk bracht door de turbulente vierde set te winnen. De winnaar van de World Cup 2015 eiste vervolgens ook de vijfde set op. Zondagmiddag speelt Nederland om 13.30 uur tegen Turkije om het brons.

Nederland begon zaterdag opnieuw met Femke Stoltenborg (spelverdeler), Judith Pietersen (diagonaal), Anne Buijs en Celeste Plak (passer/lopers), Yvon Beliën en Robin de Kruijf (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Oranje nam een voorsprong van 2-1 in sets en hoopte in de spannende vierde set de 3-1 zege veilig te stellen. Het einde van de vierde set werd gekenmerkt door een enorme dwaling van de Montenegrijnse scheidsrechter Simonovska. Nadat Buijs een mooi punt binnensloeg vroeg de Chinese coach een video challenge aan. Iedereen in de zaal kon op het grote scherm zien dat de smash van Buijs in was, maar Simonovska weigerde het punt aan Nederland te geven.

Er ontstond zoveel consternatie over deze beslissing dat assistent-coach Giovanni Guidetti zijn team sommeerde het veld te verlaten. Ook de Chinese speelsters stapten even later uit het veld. Pas na ruim tien minuten ging het punt definitief naar Nederland en kon er verder worden gespeeld.

Oranje was niet geholpen door het arbitrale geblunder en verloor de set met 20-25. Ook in de vijfde set konden de volleybaldames geen vuist meer maken. China won de tiebreak met 9-15 en eiste zo de overwinning op.

Zondagmiddag speelt Oranje tegen Turkije om de bronzen medaille. Deze wedstrijd begint om 13.30 uur en is live te volgen op www.laola1.tv