De Nederlandse volleyballers zijn op het WK in Italië en Bulgarije als negende geëindigd. Oranje verloor vandaag met 3-1 van Italië in de laatste wedstrijd van de tweede ronde. Op voorhand wist de equipe van bondscoach Gido Vermeulen al dat het geen zicht meer had op de Final Six, omdat concurrent Rusland niet meer te achterhalen was. Ondanks de nederlaag tegen gastland Italië overheerst de trots bij de mannen van Oranje. Nederland, sinds 16 jaar weer op het WK actief, won 5 van de 8 wedstrijden, allen tegen teams die hoger staan op de wereldranglijst. Met name de overwinningen op Brazilië en Frankrijk zullen nog lang herinnerd worden.

Opstellingen

Bondscoach Gido Vermeulen koos in de laatste WK-wedstrijd voor een basisopstelling met Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Maarten van Garderen (passer/lopers), Thomas Koelewijn en Michael Parkinson (middens) en Dirk Sparidans (libero).

Jasper Diefenbach, die vandaag zijn laatste interland in zijn carrière speelde, kwam niet in actie vanwege een blessure.

De Italiaanse coach Gianlorenzo Blengini koos ervoor zijn vedettes aan de kant te laten en zijn frisse B-team op te stellen.

1e set: Droomstart voor Oranje

Het was Nederland dat in het Milanese Mediolanum Forum (13.500 toeschouwers) geweldig aan de wedstrijd begon. De middenaanvallers Parkinson en Koelewijn imponeerden en waren de baas aan het net. Oranje domineerde het spel en scoorde killblock na killblock. Zonder een moment in gevaar te komen won het team van bondscoach Vermeulen de set met 25-16 na een uitgeslagen bal van Italië.

2e set: Comeback Italië

Vanaf set twee kwam Italië beter in het spel. Nederland haakte aan tot 14-16, maar na een matige serie keek het opeens tegen een 14-21 achterstand aan. Dat gat werd niet meer gedicht, Italië won de set met 20-25 en bracht zo de tussenstand op 1-1.

3e set: Nederland mist kansen op 2-1 voorsprong

In de derde set begon Wouter ter Maat voor Abdelaziz. Oranje speelde net als in de eerste set indrukwekkend en legde Italië in eigen huis zijn wil op: 18-12. De mooie voorsprong van zes punten kon helaas niet worden geconsolideerd. Oranje verdiende nog wel twee setpoints, maar slaagde er niet in deze te benutten. Na twee fouten van Smit en Jorna ging de set met 25-27 alsnog naar de Azzurri.

4e set: Koek op bij Nederland

Het teleurstellende verlies van de derde set had zijn weerslag in de vierde doorgang. De energie bij de moegestreden Nederlandse spelers was op en Italië won eenvoudig de vierde set met 15-25 en daarmee de wedstrijd met 1-3.

Nederland – Italië 1-3 (25-16, 20-25, 25-27, 15-25)