De Nederlandse volleyballers zijn maandagavond uitgeschakeld op het EK Volleybal in Polen. Oranje verloor in de laatste poulewedstrijd met 3-0 van België, en kwam zo voor de derde keer op rij niet tot winst. België gaat als poulewinnaar direct naar de kwartfinale, Frankrijk en Turkije spelen later op de avond om plaats twee en drie in poule D.

Opstelling

Bondscoach Gido Vermeulen kon vandaag niet beschikken over passer/loper Thijs ter Horst, die zondag door zijn enkel was gegaan tegen Frankrijk. De ervaren Jeroen Rauwerdink verving Ter Horst. Behalve Rauwerdink kende de basisopstelling van Vermeulen geen wijzigingen: Daan van Haarlem (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Robbert Andringa (passer/loper), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero).

Bij België startte eerste spelverdeler Matthias Valkiers gewoon in de basis. Valkiers viel in de eerste poulewedstrijd tegen Frankrijk uit met een knieblessure, maar keerde zondag tegen Turkije alweer terug in het veld om zijn ploeg voor een nederlaag te behoeden.

1e set: Nederland ondanks sterke start op achterstand

Oranje startte geconcentreerd en agressief aan de wedstrijd. Nadat Rauwerdink met een verdedigende actie 3-0 scoorde, moest bondscoach Vital Heynen al zijn eerste time-out aanvragen. Mede dankzij de sterk spelende Abdelaziz en Rauwerdink liep Nederland uit naar een mooie 12-8 voorsprong.

De lange mannen bleven tot 19-18 aan de goede kant van de score, maar moesten daarna toestaan dat België het initiatief overnam. Op de service van Tomas Rousseaux liepen de Belgen uit naar een 19-23 voorsprong. De ingekomen Wessel Keemink, Wouter ter Maat en Michael Parkinson konden niet voorkomen dat België de eerste set won met 21-25.

2e set: Weerstand Oranje ontbreekt

Ook aan de tweede set begon Oranje uitstekend. Na een doortikbal van Van Haarlem, een ace van Koelewijn, twee killblocks van Rauwerdink en één van Andringa, leidde Nederland met 11-6. Hierna zakte de equipe van Vermeulen ver weg. Andringa zat aanvallend niet in de wedstrijd en werd vervangen door Auke van de Kamp. Ook hij kon echter het verschil niet maken.

Omdat de passing wegviel, kwam er te veel druk te liggen op Abdelaziz. Het spel van Oranje werd voorspelbaar, en België profiteerde dankbaar. Dat middenblokkeerder Pieter Verhees geblesseerd uitviel deerde de Zuiderburen nauwelijks. Tot 16-17 ging de stand nog gelijk op, maar nadat België even aanzette was het pleit beslecht: 21-25.

3e set: België wint 3-0, Nederland uitgeschakeld

Oranje wist bij een 0-2 achterstand dat het alleen in theorie nog kans zou maken op een vervolg op het EK. Desondanks was de wedstrijd natuurlijk nog niet gespeeld. Parkinson verving Diefenbach op de middenpositie, en met deze wijziging begon Nederland aan de derde doorgang.

België ging bij de tweede technische time-out met 14-16 aan de leiding. De ploeg van bondscoach Heynen gaf de voorsprong niet meer uit handen, won de derde set met 21-25 en daarmee de wedstrijd met 0-3.