De Nederlandse volleyballers hebben vanmiddag in de Volleyball Nations League met 3-2 verloren van Servië. Oranje kwam tot twee keer toe terug van een achterstand, maar slaagde er in de tiebreak net niet in om de wedstrijd winnend af te sluiten. Voor Servië betekent het puntverlies een tegenvaller in de strijd om de Final Four, die morgen wordt beslist.

Opstelling

Wessel Keemink (spelverdeler), Stijn van Tilburg (diagonaal), Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra (passer/lopers), Luuc van der Ent en Twan Wiltenburg (middens) en Just Dronkers (libero).

Bondscoach Roberto Piazza kon vandaag opnieuw niet beschikken over steraanvaller Nimir Abdelaziz, die net als gisteren op de tribune zat met een blessure.

1e set

Oranje begon goed aan de wedstrijd tegen het sterke Servië, dat in 2016 nog de World League won, de voorloper van de Volleyball Nations League. Na een blok van Wessel Keemink en een ace van Thijs ter Horst ging Nederland met een 8-6 voorsprong de technische time-out in.

Oranje bleef uitstekend volleyballen tot 18-18, maar verloor op dat moment de aansluiting. Nederland had geen antwoord op de verwoestende sprongservices van Drazen Luburic, en verloor vier punten op rij: 18-22. Na een score van Marko Ivovic ging de eerste set met 21-25 naar Servië.

2e set

Nederland herstelde zich uitstekend en begon geweldig aan het tweede bedrijf. Uitblinker in deze set Luuc van der Ent blokkeerde de ervaren Marko Podrascanin twee keer op rij, en scoorde er ook aanvallend en serverend lustig op los. Ook stand-in diagonaal Stijn van Tilburg, vandaag met 21 punten topscorer aan Nederlandse kant, maakte een uitstekende indruk.

Oranje leidde met 13-8 maar gaf twee punten onnodig weg: 13-10. Dat was het moment voor bondscoach Roberto Piazza om een time-out aan te vragen en zijn manschappen de wind van voren te geven. Zijn donderpreek, half in het Engels, half in het Italiaans, sorteerde effect, want Nederland gaf de setwinst niet meer uit handen. Na een fout van de sterke Luburic ging de set met 25-21 naar Nederland.

3e set

De energie die Oranje kon oproepen in de tweede set was ver te zoeken in set drie. Binnen no-time stond het 9-16 en konden de Lange Mannen fluiten naar de setwinst. Luburic, vandaag goed voor maar liefst 8 aces en 33 punten in totaal, deed Nederland nog maar eens pijn en de set ging met 18-25 naar Servië.

4e set

Gezien het optreden in de derde set was het des te knapper dat Nederland opnieuw terugkwam in de vierde set. Met Robbert Andringa als belangrijke invaller boog Oranje een 5-8 achterstand om naar een 16-11 voorsprong. Het was de passer/loper uit Assen die de eer had het setpoint te verzilveren en 25-21 binnen te slaan.

5e set

De wedstrijd leek verloren voor Nederland toen het na een valse start in de tiebreak al snel tegen een 1-6 achterstand aankeek. Toch lukte het de equipe van Piazza om zich opnieuw terug te vechten. De dubbele wissel met Freek de Weijer en Stijn van Schie pakte heerlijk uit. Mede dankzij hun goede invalbeurt kwam Oranje op 12-12 op gelijke hoogte.

In de spannende slotfase bleef het initiatief bij Servië liggen, waardoor Nederland steeds middels de side-out op gelijke hoogte moest komen. Dat lukte vrij aardig, tot 15-15. Hierna scoorde Servië twee punten op rij en won het zo de set met 15-17 en daarmee de wedstrijd met 2-3.

Woensdagochtend laatste wedstrijd

Oranje speelt woensdagochtend om 10.00 uur zijn laatste wedstrijd in de Volleyball Nations League, tegen Australië. Dit duel wordt live uitgezonden op Ziggo Sport (kanaal 14).

Nederland – Servië 2-3 (21-25, 25-21, 18-25, 25-21, 15-17)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×