De volleyballers van Oranje spelen aankomende zomer in de European League in poule B tegen Slovenië, Turkije en Oekraïne. Dat heeft de Europese Volleybalbond CEV bekendgemaakt. Oranje speelt tegen ieder van deze drie landen een thuis- en een uitwedstrijd. De poulewinnaars van de drie poules spelen plaatsen zich voor de Final Four, evenals de organisator van dit evenement.

Nederland kwam de afgelopen jaren uit in de FIVB World League. In oktober maakte de wereldvolleybalbond bekend de opzet van dit intercontinentale landentoernooi te wijzigen. In de nieuwe competitie, de Volleyball Nations League, is een plek voor het Nederlands vrouwenteam, maar niet voor het Nederlands mannenteam.

De Lange Mannen van Oranje komen in 2018 uit in de European League. In de nieuwe opzet van de European League wordt onderscheid gemaakt tussen de Gouden en de Zilveren groep. Nederland komt uit in de Gouden groep.

De Gouden groep bestaat uit 12 landen die zijn verdeeld over 3 poules. Ieder land speelt in zijn poule twee keer tegen elkaar, eenmaal thuis en eenmaal uit. Na deze 6 poulewedstrijden plaatsen de poulewinnaars zich voor de Final Four, evenals de organisator van dit evenement. Mocht de organisator poulewinnaar worden, dan plaatst de beste nummer 2 van alle poules zich ook voor de Final Four.

De twee finalisten van de Final Four plaatsen zich voor de FIVB Challenger Cup. De winnaar van dit toernooi speelt een play-off duel tegen het laagst geklasseerde Challenger team uit de Nations League (Australië, Zuid-Korea, Canada of Bulgarije). De winnaar van deze play-off mag in 2019 uitkomen in de FIVB Nations League.

Nederland is ingedeeld in een zware poule. Slovenië won in 2015 zilver op het EK en won deze zomer groep 2 van de World League. Oekraïne won afgelopen zomer de European League en ook Turkije is een serieuze tegenstander.

De CEV maakt binnenkort het definitieve speelschema en de organisator van de Final Four bekend. Nederland zal zijn thuiswedstrijden eind mei / begin juni spelen.

Poule indeling European League Gouden groep:

Poule A Poule B Poule C
België Slovenië Finland
Estland Nederland Tsjechië
Slowakije Turkije Portugal
Zweden Oekraïne Spanje
Mens European League

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn