Wat gebeurde er dinsdagmiddag allemaal in de 4 speelsteden? Hier een handig overzicht met alle uitslagen en wedstrijdverslagen van sessie 1.

Kolocova/Kvapilova (CZE) - Gruszczynska/Gromadowska (POL) 2-0
De eerste vrouwenteams in Poule F van Den Haag komen vanochtend in actie. Na een gemakkelijke eerste set, wordt het begin van de tweede set wat lastiger. Na de tweede helft zorgen de Tsjechen voor een ruime winst in 2 sets.

De Tsjechische dames weten al snel op voorsprong te komen met een score van 4-1. De Poolse slaan sterk terug tot een gelijkspel van 4-4. De eerste time-out wordt aangevraagd door Polen als zij achter staan met 5 punten verschil, bij een stand van 10-5. Kolacova/Kvapilova (Tsjechië) weet de voorsprong redelijk makkelijk uit te bouwen tot een stand van 16-8. Na een lange rally zorgt Tsjechië voor het eerste setpoint, die ze ook meteen pakken. De eerste set eindigt in 21-10.

Gruszczynska/Gromadowska (Polen) begint de eerste set met een voorsprong van 2-5. Na de eerste kantwissel spreken de Tsjechische speelsters elkaar bemoedigende woorden toe en weten ze weer een gelijkspel af te dwingen met een score van 5-5. Tsjechië komt op voorsprong, maar Polen dwingt uiteindelijk weer een gelijkspel af bij 10-10. Tsjechië weet op een ruime voorsprong te komen van 17-13. Ze dwingen zo ook de winst af in de tweede set met 21-14.

Lehtonen/Ahtiainen (FIN) – Dabizha/Mastikova (RUS) 2-0
Rusland start met twee andere speelsters vanwege blessures bij de andere twee speelsters. De eerste set redden ze dan ook bij lange na niet. De tweede set wordt spannender, maar ook daar schieten ze net tekort. Finland blijkt met 2-0 te sterk voor de Russen.

Finland komt al snel op voorsprong en weet dit lang vast te houden. Harde aanvallen van de Finse dames zorgen ervoor dat zij de overmacht weten te houden bij een stand van 10-5. De Russen komen iets terug, maar weten niet bij de Finnen te komen. Bij de technische time-out staat het 12-9. De Russen komen tekort in de verdediging. Lehtonen/Ahtiainen (FIN) weet de voorsprong te behouden door slim spel, goede blocks en aanvalskracht. Bij de time-out aan Russische kant staat het 16-10 en hebben ze moeilijk. Dabizha/Matikova (RUS) weet nog een paar punten te scoren, maar de Finse dames laten daarna niet meer toe. Met 21-14 is het dan ook einde van de eerste set.

De Finnen komen ook in de tweede set al snel op voorsprong bij een tussenstand van 4-1. De Russen weten terug te komen tot 5-4. Later komen zij meer tot aanvallen en wordt het zelfs 10-9. Door slimme ballen en goede aanvallen aan Russische kant weten zij het spannend te houden. De tussenstand wordt hierdoor 17-16. Het eerste matchpoint aan Finse kant komt bij een stand van 20-18. Met 21-19 weten zij ook de tweede set af te maken. Lehtonen/Ahtiainen (FIN) wint de eerste met 2-0.

Vergé-Dépré/Vergé-Dépré (SUI) - Eiholzer/Steinemann (SUI) 2-0
De zusjes Vergé-Dépré hebben gisteren pas hun eerste training gehad door uitvallen van Heidrich. Toch blijken zij na twee sets sterker dan de andere Zwitserse ploeg.

Vergé-Dépré/Vergé-Dépré beginnen erg sterk in de eerste set en bouwen een voorsprong op van 8-2. Het andere Zwitserse team probeert terug te komen, maar de voorsprong van de zusjes blijft behouden met een score van 16-7. Ze vallen erg sterk aan en blijven daardoor ruim aan kop gaan. De eerste set is snel afgelopen bij een stand van 21-10.

De tweede set gaat in het begin redelijk gelijk op, maar toch weet Eiholzer/Steinemann niet bij Vergé-Depré/Vergé-Depré te komen. Bij de technische time-out is de stand 13-8. De zusjes weten de andere Zwitsers veel af te blocken. Bij 17-13 vraagt Vergé-Depré/Vergé-Depré een time-out aan. Daarna lukt het Eihilzer/Steinemann om dichterbij te komen. Met een stand van 19-16 wordt het toch nog spannend in de tweede set. Uiteindelijk weten de zusjes ook de tweede set te winnen met een stand van 21-17.

Smedins/Samoilovs (LAT) - Rumsevicius/Kazdailis (LTU) 2-0
Op het programma stond een wedstrijd bij de mannen tussen twee Baltische staten. Letland en Litouwen namen het tegen elkaar op. De wind maakte het beide teams af en toe lastig. Na een spannende tweede set sleept Letland voor de tweede keer een 2-0 overwinning binnen.

In de eerste set gaan de teams gelijk op. Met twee killblocks achter elkaar komt Letland op een voorsprong van 9-6. Bij de technische time-out blijft deze voorsprong behouden met een score van 12-9 voor de Letten. Litouwen komt hierna sterk terug met een tussenstand van 14-13. The Lion doet zijn naam eer aan na een prachtig uitgehaalde smash en zorgt voor een score van 19-15. Letland weet het af te maken en de eerste set eindigt in 21-16.

De tweede set is een nek-aan-nek race. Na een tussenstand van 8-7 blijft het gelijk op gaan. Beide teams laten sterk spel zien met veel smashes en mooie rally’s. Na een tussenstand van 18-18 en een setpoint aan Litouwse kant, wordt het 20-20. Letland zet door en bereikt ook in de tweede set de winst met 22-20. De tweede set is binnen en daarmee ook de tweede overwinning.

UTRECHT

Schutzenhofer/Plesiutschnig (AUT) - Lobato/Amaranta (ESP) 0-2
De Spaanse dames Lobato/Amaranta hebben voor een kleine verrassing gezorgd door het Oostenrijkse duo Schutzenhofer/Pleisiutschnig te verslaan. In de tweede wedstrijd van poule E lieten de Spaansen een 21-16 21-15 overwinning noteren, waardoor ze gedeeld eerste staan in de poule. Vooraf werd verwacht dat de hoger geplaatste Oostenrijksen deze wedstrijd konden winnen, maar tijdens de wedstrijd lieten de Spaansen zien dat ze zich niet zonder slag of stoot gewonnen zouden geven. Het duo Lobato/Amaranta waren de gehele wedstrijd stabieler dan hun collega’s en de overwinning kon niet onverdiend worden genoemd.

Vanaf het begin was het aanvalsspel van met name Lobato goed verzorgd en doordat de boomlange Amaranta aan het net zorgde voor een goede verdediging nam de moedeloos toe bij de dames uit het Alpenland. Vanaf de eerste set namen de Spaansen het voortouw en ging het 4-3 gelijk op, maar daarna nam de foutenlast toe bij Schutzenhofer/Pleisiutschnig en ging de eerste set redelijk simpel naar het duo uit Spanje. De tweede set was een ander verhaal. Beide duo’s lieten zien over een goed aanvals- en verdedigingstactiek te beschikken en bij 10-10 leek een eventuele derde set in de maak. Maar de Oostenrijksen gingen steeds meer fouten maken en dat was koren op de molen van het Spaanse duo. Redelijk verrassend konden zij uitlopen naar 14-17 en gaven deze voorsprong niet meer uit handen. Met een 21-15 hebben de Spaansen een goede start en moeten de Oostenrijksen alle zeilen bij zetten om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Herrera/Gavira (ESP) - Krou/Aye (FRA) 2-0
Het Spaanse duo Herrera/Gavira hebben door een overwinning op Franse koppel Krou/Aye een grote stap gezet richting de volgende ronde. De Spanjaarden rekenden in tweede set af van de Fransen 21-14 en 21-19. Hierdoor gaat het Spaanse duo aan de leiding in poule H, maar vanavond komen de Nederlanders Bouter/Varenhorst nog in actie. De overwinning van de Spanjaarden kwam eigenlijk geen moment in gevaar, alleen de tweede set boden de Fransen nog goed tegenstand en capituleerden uiteindelijk pas op het laatst.

De eerste twee wedstrijden in deze poule werden gisteren gespeeld en dit leverden een overwinning op voor het Nederlandse en Spaanse duo. Dat betekende dat Krou/Aye vol de wedstrijd in moesten om hun kansen in deze poule levend te willen houden. Het ervaren Spaanse duo, dat al ruim tien jaar met elkaar speelt, deed geen gekke dingen en lieten de Fransen de fouten maken. Vrij overtuigende werd de set gewonnen, maar de tweede set was een ander verhaal. De Fransen knokten zich vast in de tweede set. Pas bij 18-18 lukte het Herrera/Gavira om een kleine gaatje te slaan wat resulteerde in een 21-19 set winst en daardoor de tweede winstpartij.

Lahti/Parkkinen (FIN) - Kravcenoka/Graudina (LAT) 2-0
Het ervaren Finse team speelde de eerste poulewedstrijd tegen de nog jonge Letse dames Kravcenoka/Graudina. De ervaring wint het overduidelijk van de nervositeit. De Finse dames komen geen moment in moeilijkheden. In de eerste set lopen ze al snel uit naar 10-5 en 12-7. De Letse dames laten af en toe hele mooie rally’s zien, maar maken ook nog te veel fouten. De eerste set gaat met 21-18 naar het Finse team. De Letse dames scoren in de tweede set weliswaar het eerste punt, maar het Finse team trekt de score weer gelijk. Ze lopen daarna langzaam uit naar 8-5, 11-6 en 13-8. Hun goede blok helpt hen aan de nodige scores. De Letse dames spartelen bij 20-10 nog even tegen, maar na een time-out scoren Lahti/Parkkinen het matchpoint: 21-11 en de wedstrijd is binnen.

Betschart/Huberli (SUI) - Caluori/Gerson (SUI) 2-0
De twee Zwitserse teams uit Poule E treffen elkaar vandaag in hun eerste wedstrijd en ze maken er een ware Zwitserse battle van. Hoewel Hüberli/Beschart de favorieten zijn in deze poule, bieden Caluori en Gerson geducht tegenstand. Met hun sterke service weten ze veel punten te scoren en staan ze in de eerste set al snel met 4-0 voor. Maar team Hüberli/Beschart steekt de koppen bij elkaar en maakt gebruik van hun sterke blokkering om terug te komen. Ze winnen de eerste set met 21-19.

In de tweede set beginnen Caluori/Gerson opnieuw sterk en ze weten uit te lopen tot 2-5. Pas op 8-7 komen Hüberli/Beschart voor het eerst voor te staan. Lang gaat het gelijk op. Caluori/Gerson lopen bij 15-12 nog tegen een gele kaart op voor tijd rekken. Hüberli/Beschart drukken nu door en pakken ook de tweede set met 21-15.

ROTTERDAM

Borger/Kozuch (GER) - Behrens/Ittlinger (GER) 2-0
De eerste wedstrijd van vandaag in Rotterdam was een Duits onderonsje tussen de dames Borger/Kozuch en Behrens/Ittlinger. Tegen de verwachtingen in begonnen Kim Behrens en Sandra Ittlinger sterk aan de eerste set. Ze liepen uit naar een 3-7 voorsprong, reden voor Borger en Kozuch om een time-out in te lassen. Dit had echter geen sterke invloed en bij de technische time-out was de stand dan ook nog steeds ruim in het voordeel van Behrens en Ittlinger (8-13). Deze dames wisten de ruime voorsprong echter niet in stand te houden. Kozuch kwam op gang met een paar harde

smashes en Behrens en Ittlinger maakten meerdere fouten met de serves. De eerste set eindigde dan ook in een 21-16 stand voor Borger/Kozuch.

Ook in de tweede set namen Behrens en Ittlinger (wel met een iets kleinere voorsprong) de leiding: 6-10. Qua verloop leek de tweede set veel op de eerste set: ook hier wisten Borger en Kozuch terug te komen tot een 16-14 voorsprong. Bovendien putten zij veel energie uit de winst van de op dat moment langst gespeelde rally van het toernooi in Rotterdam. De time-out aangevraagd door Behrens/Ittlinger kon hen geen derde set meer opleveren. De dames Borger/Kozuch wonnen de wedstrijd van hun landgenoten uiteindelijk met een 21-16 uitslag in de tweede set.

Ulveseth/Lunde (NOR) - Ukulova/Birlova (RUS) 1-2
Het leek een gemakkelijke wedstrijd te worden voor de Russinnen Evgenia Ukolova en Ekaterina Birlova. In de eerste set wisten Ulveseth en Lunde geen tegenstand te bieden, ze maakten veel fouten met serves in het net en buiten de lijn. De uitslag werd 9-21 voor Ukolova/Birlova.

In de tweede set brengen de dames gelukkig wel de spanning terug in de wedstrijd: Ulveseth en Lunde hadden meer controle over de bal en wisten beter om te gaan met de wind, die vandaag veel invloed heeft op het spel. Ulveseth en Lunde weten hun aanvallen af te ronden en ditmaal hebben de Russinnen minder vaak een goed antwoord op hun smashes. De beachvolleybalsters zijn vrijwel de gehele tweede set aan elkaar gewaagd, maar de Noorsen gaan met 21-19 met de tweede set aan de haal. De eerste derde set die gespeeld wordt in Rotterdam was hierbij dus een feit.

De Russinnen wisten in de derde set op een 3-0 voorsprong te komen, maar de Noorsen wilden hen natuurlijk niet weer trakteren op een setwinst. Ze vochten zich terug en kwamen uiteindelijk voor het eerst in de wedstrijd ook echt op voorsprong (7-6 en 1-1 in sets). Beide teams bleven knokken voor elk punt wat mooie rally’s opleverde. De derde set ging uiteindelijk toch naar Ukolova en Birlova (13-15).

Doppler/Horst (AUT) - Semenov/Leshukov (RUS) 0-2
De Oostenrijkse en Russische mannen speelden vandaag hun tweede wedstrijd van het EK. Waar Doppler/Horst op maandag gewonnen hadden van Van der Ham/Vismans, hadden de Russen gewonnen van de Polen Prudel/Szalankiewicz. De mannen waren erg aan elkaar gewaagd. Bij de technische time-out stond het 11-10 voor Oostenrijk. De Oostenrijkers wisten regelmatig het blok van de lange Semenov te ontwijken, maar Semenov werd goed ondersteund door Leshukov waardoor ze uiteindelijk over de Oostenrijkers heen konden gaan. Bij een 13-18 schreeuwde Leshukov het uit van wilskracht om de voorsprong te behouden. Dit lukte hen en ze wonnen de eerste set met 17-21.

In de tweede set leek het er in het begin op dat het een driesetter zou worden. De Oostenrijkers wisten op een 10-5 voorsprong te komen, ter frustratie van de Russen. Semenov wist zich niet in te houden en ging te keer tegen de scheids, dat hem een gele kaart opleverde. Vanaf dat moment haalden de Russen hun punten wel binnen en wisten ze weer naast de Oostenrijkers te staan: 11-11. Een time-out deed de Oostenrijkers niet veel goed. De Russen wisten beter om te gaan met de wind, waardoor ze uiteindelijk ook de tweede set wonnen met 17-21. Dit levert het na twee gespeelde wedstrijden een eerste plek op in poule C, gevolgd door de Oostenrijkers.

Prudel/Szalankiewicz (POL) - Van der Ham/Vismans (NED) 2-1