Ook de zitvolleybalmannen van Oranje maken zich op voor het EK in Poreç (Kroatië), dat voor hen begint op 7 november. Dan staan de mannen van bondscoach Hans Mater tegenover Letland, een dag later wacht titelkandidaat Rusland. Aanvoerder Geert van den Heuvel hoopt dit keer minimaal door te dringen tot de laatste vier. “Na de poulefase zijn we daarin afhankelijk van de loting voor de kwartfinales. Aan ons zal het niet liggen, we hebben keihard getraind en ook als team hebben we goede stappen gemaakt. Ik denk dat we mooie dingen kunnen laten zien.”

Als Nederland het schopt tot die kwartfinale, speelt het die in elk geval nog niet tegen één van de titelfavorieten Rusland. “Als we Bosnië in die fase nog ontlopen, is de kans op een plek in de halve finale groot”, blikt de 43-jarige Van den Heuvel vooruit vanaf zijn werkplek, een orthopedische schoenmakerij. “Elk nadeel heeft zijn voordeel. Nadat door een motorongeluk in 2006 mijn linkervoet af moest worden gezet, heb ik uiteindelijk van die beperking mijn werk kunnen maken. Mooi toch?”

Van den Heuvel was tot die tijd een goede volleyballer, gek op het spelletje schopte hij het tot de 2e divisie. “Dan lijkt het een kleine stap naar zitvolleybal, maar dat leek me in het begin nogal saai. Tot ik een keer ging kijken bij een Eredivisiewedstrijd: ik was verkocht. Ik had het geluk dat ik door mijn volleybalverleden meteen kon instappen op dat niveau, waarna het nationale team snel volgde.”

In 2009 startte de aanvaller in Oranje, in 2012 en 2013 had hij te weinig tijd voor het team, maar vanaf 2014 is hij er weer helemaal bij. “Dit is mijn vierde EK, maar de allermooiste was die in 2011 in Rotterdam. Het publiek, de entourage, prachtig om voor je eigen publiek te mogen spelen. Aan de wedstrijd tegen Kroatië om plaats 5-8 bewaar ik de beste herinneringen. We stonden 2-0 en match point achter en toch wisten we de wedstrijd te kantelen en met 3-2 te winnen: super was dat. En dan spelen we volgend jaar het WK in eigen land, geweldig!”

Hoever de Nederlandse zitvolleybalmannen deze editie gaat komen, weten we op 11 of 12 november. Vanzelfsprekend houden we je op de hoogte via deze site! 

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn