De volleybaldames zijn er donderdagochtend op de World Cup in Japan niet in geslaagd om een 2-0 voorsprong in sets te verzilveren. In Hamamatsu was wereldkampioen Servië in vijf sets te sterk. Eerder werd door Oranje verloren van de Verenigde Staten nadat er gewonnen werd van Argentinië, Kenia en Brazilië. De equipe van bondscoach Jamie Morrison reist morgen af naar Toyama waar Oranje het zondag (07:00 uur NL-tijd) opneemt tegen Kameroen.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison koos voor dezelfde basisopstelling als in de verloren wedstrijd tegen de Verenigde Staten: Britt Bongaerts (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Myrthe Schoot (libero).

1e set

Nederland begon de eerste set direct scherp. Met name Lonneke Sloetjes wist het verschil aan Nederlandse zijde te maken en Oranje nam een voorsprong van drie punten: 8-5. Met een goede blokkering en harde smashes van Yvon Beliën werd de voorsprong vervolgens uitgebouwd naar maar liefst vijf punten en was het de Servie dat in de achtervolging moest. Lonneke Sloetjes en Anne Buijs nemen Oranje bij de hand en een foutserve van Servië op setpoint bracht Nederland op een 1-0 voorsprong: 25-18.

2e set

Ook in set twee waren het de volleybaldames die het heft in eigen handen namen. Na een stroeve start (2-7) werd het gat snel weer gedicht en wist spelverdeelster Britt Bongaerts Buijs en Sloetjes goed te vinden: 12-12. De punten werden vervolgens over en weer verdeeld, totdat Nicole Koolhaas een belangrijk punt wist te scoren op 22-21. Op 24-22 produceerde Servië wederom een foute service waardoor Nederland een 2-0 voorsprong in sets nam.

3e set

Met een comfortabele 2-0 voorsprong op zak kon Oranje zich gaan opmaken voor de derde set. Ondanks een vroege voorsprong voor Nederland (5-3) ging het bij 10-11 mis. Servië nam afstand en bouwde de voorsprong uit naar 14-19. Deze achterstand kwam Oranje niet meer te boven en de derde set ging met 19-25 verloren.

4e set

In de vierde set ziet bondscoach Jamie Morrison nog geen reden om te wisselen en houdt vast aan zijn basisspeelsters. Oranje pakt een snelle 3-1 voorsprong na een goede service van Anne Buijs maar Servië draaide deze achterstand al snel om in een knappe voorsprong: 4-6. Aanvallend krijgt Oranje het vervolgens lastig maar blijft het dankzij de sterk blokkerende Lohuis en Beliën naast Servië: 17-17. Morrison bracht vervolgens Marrit Jasper en Celeste Plak in het veld voor Anne Buijs en Lonneke Sloetjes maar het is Servië dat de vierde set wint: op 24-25 komt Celeste Plak niet langs het sterke Servische blok en mogen Nederland en Servië zich gaan opmaken voor de beslissende vijfde set.

5e set

Net als in de vorige vier sets begint Oranje sterk en pakt het direct de leiding: 2-0. De vijfde set kende veel lange rally’s maar Plak, Buijs en Balkestein weten de bal niet vaak genoeg op de grond te krijgen. Binnen no time staat Servië op een 5-11 voorsprong en dat gaf de regerend wereld- en Europees kampioen niet meer weg: 9-15 in de vijfde set en 2-3.

Oranje reist af naar Toyama

De volleybaldames reizen morgen af naar Toyama waar het zondag om 07:00 Nederlandse tijd zal spelen tegen Kameroen. De wedstrijden van Oranje op de World Cup zijn live te volgen op volleyballworld.tv (betaald abonnement).

Nederland – Servië: 2-3 (25-18, 25-22, 19-25, 24-26, 9-15)