De Nederlandse volleybaldames hebben dinsdag in hun eerste Volleyball Nations League wedstrijd verloren van Servië. In Belgrado was de wereldkampioen met 3-0 te sterk voor de equipe van bondscoach Jamie Morrison. Nederland speelt het eerste VNL toernooi met veel debutanten, waarvan Indy Baijens, Eline Timmerman en Hester Jasper vandaag binnen de lijnen kwamen. De nieuwe generatie internationals gaf ondanks het verlies een mooi visitekaartje af.

Opstellingen

Bondscoach Jamie Morrison koos dinsdagavond voor een basisopstelling met: Laura Dijkema (spelverdeler), Indy Baijens (diagonaal), Nika Daalderop en Marrit Jasper (passer/lopers), Juliët Lohuis en Eline Timmerman (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Bij Servië, de wereldkampioen van 2018, stonden grote kanonnen als Tijana Boskovic en Brankica Mihajlovic in het veld, evenals de kersverse Champions League winnaar Stefana Veljkovic.

1e set

In de eerste set was het de door Nederland gevreesde Boskovic die meteen weer haar stempel op de wedstrijd drukte. Na een reeks scores van de linkshandige diagonaal ging Servië met een comfortabele 8-2 voorsprong de eerste technische time-out in. Na killblocks van de debutanten Baijens en Timmermans werd de achterstand draaglijker voor Oranje (9-6). Dichterbij dan drie punten zou Nederland niet komen, later in de set was het juist Servië dat weer uitliep. Met 25-15 eiste de thuisploeg gedecideerd de eerste set op.

2e set

Met Nicole Oude Luttikhuis op de positie van Nika Daalderop begon Oranje sterk aan set twee. Dankzij een ace van de Twentse nam het team van bondscoach Morrison voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong (1-0). Gedurende de set ging de stand tussen Servië en Nederland lang gelijk op, tot 20-20. Hester Jasper verving haar zus Marrit en deed dat met verve. In de slotfase lieten de volleybaldames enkele kansen liggen om het initiatief te nemen. Servië profiteerde en trok de set naar zich toe met 25-22 na een score van Mihajlovic.

3e set

In set drie keek Oranje al snel tegen een grote achterstand aan: 10-3. Hester Jasper kwam opnieuw in het veld, en met de jonge Friezin werd de achterstand verkleind naar 14-11. Tot een stunt zou het echter niet komen. Mede dankzij 25 punten van superster Boskovic ging de derde set met 25-19 naar Servië, dat daarmee de 3-0 overwinning opeiste. Invalster Nicole Oude Luttikhuis werd topscorer aan Nederlandse zijde met acht punten.

Woensdag tegen Turkije, donderdag tegen Zuid-Korea

Al met al gaf Oranje met enkele debutanten in de gelederen goed partij aan de wereldkampioen. Woensdag vervolgt Nederland de Volleyball Nations League met de wedstrijd tegen Turkije, donderdag staat de laatste wedstrijd van deze ronde tegen Zuid-Korea op het programma. Alle wedstrijden zijn live te zien op Ziggo Sport.

Servië – Nederland 3-0 (25-15, 25-22, 25-19)