Beachvolleybal

Yorick de Groot en Matthew Immers gaan op voor goud op YOG

Woensdagavond staat het beachduo van Talent TeamNL in de finale van de Youth Olympic Games in Buenos Aires. In de halve finale wisten Yorick de Groot en Matthew Immers in drie sets af te rekenen met de thuisfavorieten Mauro Zelayeta en Juan Bautista Amieva. Met flink wat Oranje sporters op de tribune werd het 20-22, 21-17, 15-12.

In de openingsset gebeurde bij de Nederlandse jongens wat er gisteren in de kwartfinale ook gebeurde, ze maakten net te veel fouten. Zo bleven de Argentijnen, die in hun kwartfinale bewezen hadden vechters te zijn door een set met 35-33 te winnen, in de buurt.

Oranje bouwde een 14-10 voorsprong op, die helaas zes punten later alweer als sneeuw voor de Argentijnse zon was verdwenen. Het eerste setpoint was voor de Argentijnen, dat nog werd verijdeld door een mooie aanval van Immers. Twee punten later was het wel raak voor de Zuid-Amerikanen, De Groot en Immers konden een bal van Zelayeta niet meer verwerken.

Dat betekende het eerste setverlies tijdens het Jeugd Olympisch toernooi voor De Groot en Immers, die zaalcompetitie spelen in de eredivisie bij Sliedrecht Sport (De Groot) en in de eerste divisie bij Inter Rijswijk (Immers).

In de tweede set stonden de Oranje jongens bij de technische time-out nog met 9-12 achter. Om vervolgens met een serie van acht punten het tij definitief te keren. Het was Matthew Immers die de stand in sets uiteindelijk gelijktrok.

“Echt heel gaaf!”, reageerde een dolenthousiaste Matthew Immers. “We zeiden tegen elkaar in die time-out dat we de servicedruk omhoog moesten gooien en dat de pass aangeduwd moest worden. Eigen spelletje spelen. Die serie van acht punten gaf ons een boost. Daarna gingen we met veel lef spelen.”

In het derde bedrijf kwamen de beachers van Talent TeamNL niet meer in de problemen. Met een shotje diep zette Immers Oranje op een 12-9 voorsprong. De Groot maakte een lange rally af door de bal via het Argentijnse blok de tribunes in de slaan. Argentinië kwam nog terug tot 13-12, maar dat was het. Een kort shotje cross van Yorick de Groot zette Oranje in de finale.

Chef de Mission Mark Huizinga reageerde opgetogen: “Ik heb de halve finale net gezien. Spannende wedstrijd in een kolkende arena. Professioneel gedaan, koel gebleven en de wedstrijd afgemaakt. Maar het is nog niet klaar. Terug in de dagelijkse routine, morgen weer vanaf nul beginnen”, gaf de oud Olympisch kampioen judo aan.

Woensdag om 20.30 uur Nederlandse tijd spelen De Groot en Immers de finale tegen het Zweedse duo David Åhman en Jonatan Hellvig. De Zweden begonnen het toernooi met een nederlaag tegen Duitsland en waren daardoor veroordeeld tot het spelen van de tussenronde. Ze hebben een wedstrijd meer gespeeld dan de Nederlanders. In de halve eindstrijd versloegen zij het Hongaarse team Streli/Hajos met 2-0 (21-9, 21-16).

“We kennen de Zweden, het is een goed team”, zegt Immers. “We hebben twee keer tegen ze gespeeld en twee keer verloren. Het is een stabiel team, maken weinig fouten. Ze zijn erg enthousiast en hun vechtlust is groot. Maar dat van ons is groter”, voegt Matthew Immers er lachend aan toe.

De wedstrijd is live te volgen via livestream en livescore.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×