Het is de komende tijd 'do or die' in de degradatiepoule van de eredivisie. VV Zaanstad deelde zaterdagavond een harde tik uit een Inter Rijswijk. In de Marimbahal kaapte de ploeg van trainer Vincent Pirovano met de 2-3 overwinning twee dure punten voor de neus van Inter weg.

Meteen in de eerste set kwam de thuisploeg, die moest winnen om in een betere positie te komen in de degradatiepoule, in de problemen. De side-out liep bij beide teams niet vlekkeloos, maar doordat de blok verdediging erg goed was bij Zaanstad, stond de thuisploeg flink onder druk. Dit leidde de gasten naar de setwinst met 20-25.

Het werd enorm spannend in de gelijk opgaande tweede set. Rijswijk wisselde van libero en nam een kleine voorsprong in de beginfase. Zaanstad vocht zich terug in de set en het werd een nek aan nek race. Zoals vaker dit seizoen eindigde dat niet in het voordeel van Inter Rijswijk. Ook dit keer moesten de Marimbahalbewoners met 25-27 het hoofd buigen, waarmee het 0-2 stond.

Toch wist de thuisploeg zich terug te knokken in de wedstrijd. Rijswijk wisselde in de derde set van spelverdeler (Guido Spooren kwam in het veld) en Steven van de Velde kwam terug op de diagonaalpositie. De service liep minder bij Zaanstad en dat gaf de thuisploeg de mogelijkheid om ook veel door het midden te spelen.

Daar had Zaanstad geen antwoord op en ook met de service van Van de Velde werden punten gescoord. De set ging overtuigend naar de thuisploeg met 25-14 en dat gaf het luidruchtige, enthousiaste publiek weer hoop.

De aanmoedigingen werden door Inter beloond, want de ploeg dwong een vijfde set af: 25-19. In de beslissende set draaide Zaanstad de opstelling drie plaatsen door om even het ietsje anders te doen. Dat pakte goed uit. Ferdy Wever sloeg een gaatje met zijn service en dat bleek genoeg voor de zege: 10-15.

Zaanstad verstevigde met de overwinning de koppositie in de degradatiepoule. Voor Inter Rijswijk is de situatie penibel, ze staan onderaan en hebben een wonder nodig om niet te degraderen.