Wat een spektakel zaterdag in Koog aan de Zaan. In de heren eredivisie wist promovendus Zaanstad bijna voor een verrassing te zorgen. De nummer vier, SV Land Taurus, kwam op bezoek en had de handen vol met het fanatieke en bevlogen spel van de thuisploeg. Uiteindelijk eindigde het in

Topsportcentrum De Koog zat goed vol voor de eredivisie wedstrijd tussen de lokale helden van Zaanstad en de mannen van SV Land Taurus. De thuisploeg kondigde voor de wedstrijd al aan dat ze met een goed tactisch plan, een steeds fitter wordende selectie en een uitstekende trainingsweek veel zin in de strijd te hebben.

Dat enthousiasme straalde de ploeg heel de wedstrijd uit. In de eerste set kwam Zaanstad na een kleine achterstand weer echt in het eigen spel. De afstemming van spelverdeler Ferdy Wever met de buitenaanvallers was erg goed, ze scoorden veel. De eerste set werd omgekeerd en met 25-22 gewonnen.

In de tweede set nam de thuisploeg een voorsprong, maar SV Land Taurus wilde zich niet gewonnen geven en vocht voor elke bal. Door de grote strijdlust wisten de bezoekers het tij te keren, mede dankzij het sterke verdedigende werk van libero Mats Bleeker. Het werd na een spannende set weer gelijk, want Taurus won met 23-25.

De ploeg van trainer Erik Gras kreeg meer zelfvertrouwen en ging goed door in de derde set. Zaanstad had even geen antwoord op het sterke spel van de bezoekers en vooral Jelle van Jaarsveld ging steeds meer scoren. Het werd 20-25. In de vierde set ging de thuisploeg vol voor een verlening en daarom kwam er een andere spelverdeler in het veld: Joris Berkhout.

Hij wist zijn aanvallers goed te vinden en Zaanstad paste ook de servicestrategie enigszins aan. Dat leverde veel op, de set werd met 25-21 gewonnen. In de vijfde set nam Taurus snel een 1-3 voorsprong. Maar dankzij de sterke sprongservice van Lars de Boer ging wisselde de thuisploeg met 8-6 voorsprong van speelhelft.

Een stunt leek er aan te komen, want Zaanstad kwam zelfs op 10-6. Maar de ploeg van Erik Gras bleeft rustig en gaf nog steeds niet op.Van den Boogaard strafte de kleine fouten van de thuisploeg dat genadeloos af. Het werd 13-15 en daarmee won Taurus het spektakelstuk.

Uitslagen eredivisie heren:

Zaanstad - SV Land Taurus  2-3 (25-22, 23-25, 20-25, 25-21, 13-15)
Advisie/SSS - Vallei Volleybal Prins  3-0 (25-17, 25-6, 25-15)
Inter Rijswijk - Abiant Lycurgus  0-3 (20-25, 15-25, 19-25)
Draisma Dynamo - TT Papendal/Arnhem  3-0 (25-23, 25-14, 25-19)
Seesing Personeel Orion - Coníche Topvolleybal Zwolle  3-0 (25-21, 25-17, 25-15)