Het is Raïsa Schoon en Emi van Driel niet gelukt de jarenlange rivaliteit tussen hen en de Russinnen Voronina en Bocharova een positieve draai te geven. In de finale van het Europees kampioenschap onder 22 verloren de vrouwen van Beachvolleybal Team Nederland in drie sets. Het is de derde zilveren Europese medaille voor Schoon en Van Driel.

Het zijn al jaren dé dominante teams in de leeftijdscategorieën tijdens Europese en wereldkampioenschappen, Raïsa Schoon en Emi van Driel aan de ene kant, Maria Voronina en Mariia Bocharova aan de andere kant. Het was zondagmiddag de vierde keer dat ze elkaar troffen in de finale van een titeltoernooi. In de drie voorgaande confrontaties trokken de Russinnen aan het langste eind, in vaak spannende wedstrijden.

Set 1
De Nederlandse vrouwen startten de wedstrijd goed, al snel hadden ze vijf breakpoints te pakken. Veel druk van de service en Voronina en Bocharova konden daar niet mee omgaan en werden in fouten gedwongen. Bij 15-9, na een harde cross geslagen aanval van Emi van Driel, was de voorsprong op z’n grootst.

Bij de Russinnen, die intensief werden gecoacht tijdens de veldwissels en time-outs, voerden ze een verandering in tactiek door. Serveren op Raïsa Schoon en dat met een sterk blok van Bocharova opvolgen. Op service van Nederland werd de lange Bocharova veel in stelling gebracht. Met twee series kwamen de Russinnen langszij bij 17-17.

Bij 21-20 leek Nederland bij een netfout van Rusland de setwinst al te pakken, maar die werd niet gedetecteerd door de scheidsrechters. Gelukkig pakte Oranje met sterk spel alsnog de setwinst nadat Voronina in een fout werd gedwongen.

Set 2
In de tweede set bleef Rusland Schoon bestoken in de service. Het is zoeken naar een manier om daar goed mee om te gaan. Dat lukt bij vlagen prima door Schoon wat verder van het net te laten aanvallen met veel variatie. Dan weer diep, dan korte shotjes. Toch behielden de Russinnen het initiatief na een vroege voorsprong en trokken met 18-21 de stand gelijk.

Set 3
Het derde bedrijf stond bol van de spanning, tot 7-7 ging het gelijk op. Een tussensprintje van Rusland naar 7-10 (twee aanvallende scores Voronina na knappe verdediging en een shotje van Bocharova op de tweede bal) bleek bepalend te zijn voor de eindoverwinning. Met 12-15 pakten de Russische vrouwen hun tweede titel tijdens een EK <22.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×