Zwak Oranje verliest van Wit-Rusland in halve finale European League

Zwak Oranje verliest van Wit-Rusland in halve finale European League

De Nederlandse volleyballers hebben vrijdagmiddag een teleurstellende nederlaag geleden in de halve finale van de European Golden League. Oranje verloor met 1-3 van Wit-Rusland, en kwam geen moment lekker in het spel. Door de nederlaag kwalificeert Nederland zich niet voor de Challenge Cup, waar een ticket voor de Volleyball Nations League is te winnen. De equipe van bondscoach Roberto Piazza speelt morgen om de derde plaats in de European Golden League, tegen de verliezer van de andere halve finale, die tussen gastland Estland en Turkije gaat.

Opstelling

Bondscoach Roberto Piazza koos tegen Wit-Rusland voor een basisopstelling met Gijs van Solkema (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal, Thijs ter Horst en Gijs Jorna (passer/lopers), Fabian Plak en Michaël Parkinson (middens) en Just Dronkers (libero).

1e set

In de eerste set begon Nederland nog niet bepaald fantastisch. Oranje ging tot 7-5 aan de leiding na een ace van Thijs ter Horst, maar keek in het vervolg van de set constant tegen een achterstand aan. De ploeg van Piazza wist een achterstand van 13-18 te verkleinen naar 18-20 maar speelde niet goed genoeg om meer te verdienen. Mede vanwege zeven foute services verloor Nederland de eerste set met 22-25.

2e set

Ook in de tweede set was het spel van Oranje nog niet hoogstaand. Bondscoach Piazza moest op 11-14 een time-out aanvragen om zijn team tot de orde te roepen. Met Maarten van Garderen voor Thijs ter Horst slaagde Nederland er wel in de stand op gelijke hoogte te brengen (17-17).

In de razend spannende slotfase maakten Wessel Keemink en Wouter ter Maat een goede invalbeurt als dubbele wissel. Een ace van Michaël Parkinson via de netband bracht Nederland op setpoint (24-23), maar de setwinst was nog lang niet binnen. Oranje moest eerst twee setpoints van Wit-Rusland wegwerken (op 25-26 en op 28-29) om op 30-29 na een ace van Nimir Abdelaziz weer zelf een kans te krijgen. Op het vijfde setpoint sloeg Nederland toe en won het de set met 31-29.

3e set

In set drie zakte Oranje door de ondergrens qua niveau. Een vroege achterstand (4-8) kon nooit meer worden goedgemaakt en Wit-Rusland won de set gemakkelijk met 19-25.

4e set

Ook in de vierde set kreeg Nederland het niet meer op de rit. Met pijn en moeite hielden de Lange Mannen Wit-Rusland bij tot 17-17, maar hierna werd de aansluiting verloren. In de slotfase produceerde Oranje enkele pijnlijker missers, waardoor Wit-Rusland de 1-3 zege in de schoot geworpen kreeg.

Zaterdag om plaats 3

Oranje speelt zaterdagmiddag om 15.00 uur (Ned. tijd) om plaats 3 tegen de verliezer van de andere halve finale, die tussen gastland Estland en Turkije gaat.

Nederland – Wit-Rusland 1-3 (22-25, 31-29, 19-25, 21-25)

Kom de Lange Mannen aanmoedigen tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam!

Van vrijdag 9 t/m zondag 11 augustus speelt het Nederlands mannenteam het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Rotterdam Ahoy. Oranje heeft een olympische droom, en hoopt zich in Rotterdam voor het eerst sinds 2004 weer te plaatsen voor de Olympische Spelen. Het team van bondscoach Roberto Piazza speelt achtereenvolgens tegen Zuid-Korea (op vrijdag), België (op zaterdag) en de Verenigde Staten (op zondag). De winnaar van dit toernooi plaatst zich direct voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Lees op deze pagina hoe je erbij kunt zijn in Rotterdam Ahoy!

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×