Aankomende zaterdag zal de Turkse scheidsrechter Süleyman Yalcin zijn debuut maken in de Nederlandse eredivisie. Yalcin is tweede scheidsrechter bij de wedstrijd Oskam Taurus – Sliedrecht Sport, en vormt samen met Hélène Geldof en Peter Groenewegen het arbitrale trio in Houten.

Süleyman Yalcin (32 jaar) is al 13 seizoenen scheidsrechter en fluit in Turkije op het hoogste niveau. Toen hij onlangs voor zijn werk moest verhuizen naar Nederland, kwam hij op het idee om zijn scheidsrechterscarrière voort te zetten in de Nederlandse eredivisie.

“In 2012 was ik teamgids van het Nederlands herenteam toen zij voor de European League in Turkije speelden”, vertelt Yalcin. “Ik kon het goed vinden met de toenmalige bondscoach Edwin Benne en ben met hem in contact gebleven. Toen ik recentelijk ging verhuizen naar Nederland, heeft Edwin mij in contact gebracht met de Nevobo. Daarna is het snel gegaan.”

Yalcin legde vorige week met succes een examen af en bezocht daarna in Meijel de wedstrijd Peelpush – Oskam Taurus om alvast bekend te raken met de Nederlandse competitie. Door Peter Scheffer, Wim Rooijakkers en Peter Boogaard werd de Turk uitgebreid voorbereid op zijn debuut in de Nederlandse eredivisie.

“Ik heb alle vragen kunnen stellen die ik wilde, en heb enorm veel zin om te beginnen”, vertelt Yalcin enthousiast. Yalcin, die perfect Engels spreekt, voorziet geen problemen door een mogelijke taalbarrière. “De meeste Nederlanders spreken uitstekend Engels. Daarnaast wil ik graag zo snel mogelijk Nederlands leren om nog beter te kunnen communiceren.”

Yalcin is niet de eerste buitenlandse arbiter die in de Nederlandse competitie fluit. In de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen mochten twee Engelse en twee Schotse scheidsrechters ervaring opdoen in de Nederlandse competitie. 

Facebook X WhatsApp LinkedIn