Naast de topteams trainen ook de grootste talenten van Nederland op Sportcampus Zuiderpark. Op deze pagina lees je meer over de jeugdselecties!

Trainen & wonen in Den Haag
Om zich optimaal te kunnen voorbereiden op het leven als topsporter, woont een aantal talenten intern. Dit betekent dat ze in de buurt van Sportcampus Zuiderpark wonen en (bijna) dagelijks trainen. Talenten die de keuze maken om intern te komen, zijn vaak doorstromers uit Jeugd of Jong Oranje. Een overzicht van de selectie die op dit moment onder deze groep valt:

DamesHeren
Desy PoieszMees Sengers
Noa SonnevilleSam van der Loo

Kirsten Bröring

Quinten Groenewold
Mila Konink

Lucas van de Venis

Floor HogenhoutJoran Maurice
Tess SpaansenYvo Lunsing

Trijntje Verbeek

Niet alle spelers uit de topteams hebben op jonge leeftijd intern gewoond, ook zij-instroom komt vaak voor. Leon Luini heeft bijvoorbeeld eerst bij Talentteam Papendal gespeeld en Stefan Boermans kwam pas op zijn 23e bij de selectie van BTN.

Verschillende groepen
Het opleidingsprogramma in Den Haag kent daarnaast verschillende trainingsgroepen, ingedeeld op niveau en leeftijd. Alle jeugdselecties kennen een winter- en een zomerprogramma, wat betekent dat ook de selecties gedurende het jaar veranderen. Er trainen vaste groepen op Sportcampus Zuiderpark, maar de selectie wordt ook aangevuld door spelers/speelsters die af en toe meetrainen.

Pré-Jeugd Oranje
De spelers van de Pré-Jeugd selectie trainen zowel op Papendal (indoor) als in Den Haag (beach). Af en toe sluiten er jongens of meiden aan die één van de programma's volgen, maar vaker is het een combinatie tussen beide disciplines. Om deze reden wordt er dan ook het gehele jaar getraind door deze groep.

De selectie voor Pré-Jeugd Oranje loopt vaak via een landelijke selectiedag, maar kan ook gebeuren via het Regionaal Talentcentrum, de Nevobo scouts of eigen aanmelding.

Meer informatie over de selectiedag volgt binnenkort.

Jeugd Oranje
De spelers van Jeugd Oranje zijn tussen mei en augustus veel met beachvolleybal bezig. Er wordt gemiddeld twee dagen per week in Den Haag getraind, in de periode voor het NK beachvolleybal wordt dit uitgebreid tot drie tot vier dagen. Ook in de winterperiode traint de selectie één dag in de week door. Meer trainen is ook mogelijk, maar dat is afhankelijk van de verplichtingen op school en/of bij het clubvolleybal. Het grootste doel van de spelers in deze groep is geselecteerd worden voor het jaarlijkse Europees Kampioenschap U18 jaar.

Jong Oranje
Bij Jong Oranje combineren de spelers een fulltime trainings- en wedstrijdprogramma met een opleiding. Daarnaast wordt er vaak ook nog getraind en gespeeld bij een indoorclub, om de ontwikkeling van de spelers op alle vlakken te bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn Yannick Verberne en Sam van der Loo, die dit jaar beiden bij RECO ZVH in actie komen.

De talenten wonen dichtbij Sportcampus Zuiderpark in Den Haag en komen grotendeels uit in de Eredivisie Beach. Vanuit deze teams wordt Nederland ook vertegenwoordigd op de jaarlijkse Europees Kampioenschap U20 en U22 en het tweejaarlijkse Wereldkampioenschap U19 en U21.

Aan de Jong Oranje is geen duidelijke leeftijdsgrens te koppelen, de opleiding stopt niet na een bepaald aantal jaar. Het belangrijkst is dat de spelers zich blijven ontwikkelen om uiteindelijk de stap naar de topteams te kunnen maken

Box beachvolleybal