Zitvolleybal is een aantrekkelijke paralympische volleybalvariant, zowel om te beoefenen als om naar te kijken. Het zitvolleybal hanteert – bijna onveranderd – de basiselementen van het volleybal alleen voer je deze zittend in plaats van staand uit. In Nederland mag iedereen met of zonder handicap meedoen. Internationaal worden spelers geclassificeerd naar aard van de handicap. Dus als je na een blessure wilt blijven volleyballen, dan is zitvolleybal dé sport voor jou! Ga het een keer proberen en sta verbaasd over de snelheid, dynamiek en technische gelijkenis met het staand volleybal. 

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

Zitvolleybal is een leuke en dynamische teamsport en wordt op veel plekken in Nederland gespeeld. Het verhaal van een zitvolleybalteam bevat zoveel meer dan de sport en de sportprestaties. Verhalen over nieuwe levenskeuzes maken na een ‘ongeluk’, accepteren van je beperking en hieruit voordelen zien te halen, angsten overwinnen en het verschil kunnen maken dankzij de beperking in plaats van ondanks een beperking.

Bovenhands en onderhands kennen dan ook in verband met de verplaatsingsproblematiek enkele varianten, maar blijven belangrijke technische onderdelen. Naast de aanval en het blok zijn vooral de lage verdediging, de dynamiek en hoge snelheid spectaculair. Een sprongservice? Dat mag nu net niet! Het zitvlak of een deel van de romp moet bij bijna elke spelactie contact hebben met de vloer.

Zitvolleybal wordt gespeeld op een speelveld van 6 bij 10 meter (kleiner dan het speelveld van zaalvolleybal dat 9 bij 18 meter meet), in tweeën gedeeld door een net. Het zitvolleybalnet heeft een hoogte van 115 centimeter voor de heren en 105 centimeter bij de dames. De twee teams bestaan ieder uit zes spelers.

Zitvolleybal is een prima alternatief voor iedereen die niet staand kan volleyballen, maar ook volleyballers al dan niet met blessuregevoelige knieën of enkels kunnen overstappen naar deze fantastische volleybalvariant.

In Nederland mag iedereen met of zonder handicap meedoen. Internationaal worden spelers geclassificeerd naar aard van de handicap. Dus als je na een blessure wilt blijven volleyballen, dan is zitvolleybal dé sport voor jou! Ga het een keer proberen en sta verbaasd over de snelheid, dynamiek en technische gelijkenis met het staand volleybal.

Om het zitvolleybal in Nederland te vergroten en zoveel mogelijk mensen bekend te maken met zitvolleybal is de Nevobo in 2013 een samenwerking aangegaan met de Johan Cruijff Foundation. Er is een actieplan opgesteld dat zich richt op het geven van clinics en gastlessen op revalidatiecentra, mytylscholen en ander speciaal basisonderwijs en volleybalverenigingen. Met het mobiele zitvolleybalveld zetten we ons samen met de Johan Cruyff Foundation door het hele land in om de paralympische tak van volleybal toegankelijker te maken én te laten zien wat de sport inhoudt. Verenigingen, scholen, gemeenten, revalidatiecentra e.d. kunnen ook gebruik maken van het mobiele zitvolleybalveld.

Voor meer informatie kun je mailen naar Bob Dixon.

Er zijn diverse zitvolleybalverenigingen verspreid over heel Nederland waar je een keer kunt meetrainen. Ook kun je via deze verenigingen meespelen in de landelijke competitie. Via de verenigingszoeker zie je waar je bij jou in de buurt kunt zitvolleyballen.

Je kunt wekelijks zitvolleyballen in competitieverband in de zitvolleybal Eredivisie, maandelijks deelnemen aan Eerste- en Tweededivisie toernooien en er worden één keer per maand jeugdtrainingen georganiseerd voor jeugd tussen de 10 en 14 jaar.

In dit overzicht vind je alle zitvolleybalclinics en -toernooien die de komende periode plaatsvinden.

Wil je meer weten over zitvolleybal, stuur dan een mail naar: bob.dixon@nevobo.nl

Updates

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×