De Nederlandse volleybaldames hebben hun tweede poulewedstrijd op de Montreux Masters verloren. Oranje gaf tegen Thailand, dat het op het OKT in Tokio nog met 3-0 versloeg, een 2-0 voorsprong uit handen. Na het nipte verlies van de vierde set konden de volleybalsters in de vijfde set geen potten meer breken. Morgen speelt Nederland haar laatste poulewedstrijd tegen Servië.

Hoofdcoach Gil Ferrer Cutinho had zijn basisopstelling ten opzichte van de openingswedstrijd tegen Zwitserland op een aantal posities gewijzigd. Tegen Thailand mochten beginnen: Femke Stoltenborg (spelverdeler), Judith Pietersen (diagonaal), Anne Buijs en Nicole Oude Luttikhuis (passer/lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Oranje begon niet zo scherp en liep vanaf het begin achter de Thaise feiten aan. Na twee aces van Pleumjit namen de Aziatische vrouwen een 2-7 voorsprong en moest Gil Ferrer zijn eerste time-out aanvragen. Dankzij aces van Buijs en Beliën vond Nederland de aansluiting (6-8) maar het duurde tot 18-18 tot de stand weer gelijk was.

Celeste Plak was inmiddels in het veld gekomen voor Oude Luttikhuis. Het was Thailand dat na een succesvolle challenge als eerste een setpoint kreeg, maar Nederland werkte deze (en de tweede) netjes weg. Na een break kwamen de volleybaldames aan de goede kant van de score en even later won Oranje de set nadat een Thaise set-up werd afgefloten.

Oranje begon na de knappe setwinst scherp aan de tweede set. Verdedigend en blokkerend hadden de Olympiërs hun zaakjes uitstekend op orde en op de service van aanvoerder Pietersen werd een 17-12 voorsprong genomen. Nederland moest een time-out nemen toen Thailand terugkwam tot 18-16 maar een snoeiharde smash van Buijs en een killblock van Stoltenborg maakten een eind aan alle Thaise illusies. Uiteindelijk ging de tweede doorgang na een foutservice van Thailand met 25-21 naar Oranje.

Set drie begon goed voor Nederland na een prachtig killblock van Beliën, maar naarmate de set vorderde kreeg Oranje steeds meer moeite met het Thaise spel. Tot 17-17 ging de stand gelijk op, maar hierna sloegen de Thai een klein gaatje. Plak scoorde nog knap 20-22 met haar linkerarm, maar hierna maakte Oranje geen punt meer: 20-25.

Nederland bleef het lastig hebben in de vierde set, vooral met de veel scorende Ajcharaporn. Thailand ging aan de leiding met 15-18 maar Oranje kwam dankzij een goede serviceserie van Beliën terug tot 18-18. In de bloedstollende slotfase boog Nederland een 20-22 achterstand om in een 23-22 voorsprong. Thailand weigerde echter op te geven, bleef druk zetten, en won uiteindelijk de vierde set met 23-25.

In de vijfde set, die tot ver na middernacht duurde, vocht Nederland net als in de derde en vierde set voornamelijk tegen zichzelf. Oranje speelde te slordig om Thailand haar wil op te leggen. Via 3-6 en 6-11 liepen de Aziatische volleybalsters uit naar 10-15. Celeste Plak werd aan Nederlandse zijde topscorer met 26 punten. De Thaise Ajcharaporn kwam zelfs 34 keer tot scoren.

Nederland – Thailand 2-3 (28-26, 25-21, 20-25, 23-25, 10-15)

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn