13 oktober 2015 - Spelverdeler Yannick van Harskamp heeft vanavond bekend gemaakt dat hij stopt met topvolleybal. De 29-jarige aanvoerder van Oranje gaat zich richten op een maatschappelijke carrière. Van Harskamp kwam 160 keer uit voor het Nederlands team, en speelde behalve in Nederland ook in de Belgische en de Italiaanse competitie.

Yannick van Harskamp begon met volleyballen in zijn geboorteplaats Zwartsluis, bij Pegasus. Via Kuipers Zwolle en Alterno kwam hij al op zestienjarige leeftijd in het Talentteam terecht. Onder de vlag van SSS, Capelle en HvA ontwikkelde hij zich tot een van de beste spelverdelers van Nederland. Tegelijkertijd boekte hij successen met Jeugd en Jong Oranje (lichting 1985/1986). Onder leiding van de huidige bondscoach Gido Vermeulen werd Van Harskamp tweede van Europa en vierde van de wereld.

Toen de begaafde spelverdeler was uitgeleerd bij het Talentteam, ging hij aan de slag bij Nesselande. Hij werd er met overmacht kampioen, speelde in de Champions League en vertrok vervolgens naar het Belgische Maaseik. Na drie succesvolle jaren, waarin hij vele prijzen won, vertrok Van Harskamp naar het Italiaanse Perugia. Zijn Italiaanse avontuur werd geen succes, en de huidige aanvoerder van Oranje keerde terug naar de Belgische competitie bij Antwerpen.

Onder leiding van Van Harskamp maakte Antwerpen de stap naar de Belgische top, met als hoogtepunt de bekerwinst tegen het sterke Roeselaere. In het tweede seizoen slaagde Antwerpen er niet in om de volgende stap te zetten.

Deze zomer kwam bij Van Harskamp de gedachte op om te stoppen met topvolleybal. “Ik twijfelde al enige tijd om door te gaan met volleybal, omdat ik er niet meer genoeg voldoening uit haal’, vertelt de spelverdeler. “Er zijn te weinig momenten dat ik nog echt geniet van de sport. Bovendien heb ik enorm veel zin om een nieuwe maatschappelijke uitdaging aan te gaan. Ik heb dit EK werkelijk alles gegeven, maar nu is het goed zo.”

Bron: CEV
Facebook X WhatsApp LinkedIn