Wie in de zomer graag verder volleybalt, kan zich helemaal uitleven binnen het beachvolleybal. Er zijn talloze circuits en toernooien in Nederland, en ook de beachvolleybalverenigingen groeien snel in aantal en omvang. Silicium in Zaandam bijvoorbeeld, ooit begonnen als talentenlocatie van de Nevobo, maar inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige beachvereniging die 250 leden telt. De acht beachvolleybalvelden die de club beheert worden van mei-augustus bijna iedere middag en avond gebruikt. Hoe doen ze dat in Zaandam?

201607 Silicium Jeugd Beach

‘Een deel van onze leden speelt ieder weekend een toernooi uit het nationale circuit, zij gaan voor sportief succes en zichzelf verbeteren. De anderen trainen één of twee keer in de week lekker in de buitenlucht. Met zomerse muziek aan en onder leiding van jonge trainers. Heerlijk voor volleyballers die hun zaterdagen van september tot en met april vaak in sporthallen doorbrengen. Met beachvolleybal blijf je bovendien lekker fit in de zomer én ontwikkel je je verder als volleyballer. Daar worden we allemaal blij van,’ aldus voorzitter Vincent Pirovano. ‘We hebben ook leden die de velden alleen gebruiken om vrij op te spelen, maar die zijn bij ons zwaar in de minderheid. Blijkbaar is een training bij ons leuker dan vrij spelen.’

De velden van Silicium worden ook gebruikt door scholen die graag een clinic van de club volgen of zelf een gymles op het zand regelen. Ook de mensen uit het nabijgelegen het asielzoekerscentrum komen wekelijks een paar uur beachen. ‘De gemeente heeft de helft van de aanlegkosten betaald en we krijgen een jaarlijkse vergoeding voor onderhoud, dus als we wat terug kunnen doen voor maatschappelijke organisaties,  is dat heel mooi,’ legt de voorzitter uit.  

Silicium doet er veel aan om het speelplezier te bevorderen. ‘Met gevarieerde trainingen en als je dan merkt dat je beter wordt, draagt ook dat bij aan je spelplezier. Ook zetten we social media in om het clubgevoel te bevorderen. Met de groepsapp ‘Scorebord’ houden we elkaar op de hoogte van de resultaten die onze leden op allerlei toernooien boeken. De foto’s van eventuele prijswinnaars posten we dan op Facebook, zodat we met zijn allen trots kunnen zijn op onze winnaars.’

Silicium is tamelijk uniek georganiseerd. Want hoewel het grootste deel van de leden jeugd betreft, maakt de club bijna geen gebruik van de ouders als vrijwilligers. ‘Wij hebben onze eerste lichting jeugdspelers vanaf hun 16e, 17e opgeleid tot trainers van de jongere jeugd. Daardoor kunnen we nu 27 jonge trainers inzetten die we bijna allemaal zelf hebben opgeleid. Voor ons belangrijk omdat het past bij beachvolleybal als jonge, hippe sport en omdat een jonge trainer de jeugd beter aan weet te spreken en vaak net iets meer weet van de actuele beachregels en –tactieken. We betalen onze jeugdtrainers dan ook wat meer dan gemiddeld, dat stimuleert hen ook door te blijven gaan. Onze contributie is ook wat hoger dan gemiddeld, maar daar krijg je dus, ook na de enorme groei van onze vereniging, wel kwaliteit en een relaxte sfeer voor terug.”

Wat ook helpt om vooral plezier in beachvolleybal te houden, is dat er niet gecoacht mag worden tijdens wedstrijden. Ook fluiten en tellen de leden van Silicium elkaars wedstrijd al vanaf de jongste leeftijdscategorie. ‘Ongetwijfeld draagt ook dat bij aan de populariteit van de sport onder de jeugd’, besluit Pirovano zijn succesverhaal. 

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn