Katja Stam en Raïsa Schoon sluiten het Elite 16-toernooi van Tepic af met een zilveren medaille. In een zinderende finale verloren ze met 2-1 (21-14, 19-21, 19-17) van Tanja Hüberli en Nina Brunner uit Zwitserland.

Na drie overwinningen in de poulefase bereikten Katja Stam en Raïsa Schoon rechtstreeks de kwartfinale, waar ze het Braziliaanse duo Tainá/Victoria in drie sets versloegen. Vervolgens claimden ze een plek in de finale door met 2-0 te winnen van Gottardi/Menegatti uit Italië. Hun tegenstanders in de finale, Tanja Hüberli en Nina Brunner uit Zwitserland, kenden eenzelfde soort toernooiverloop. Het duo won al hun wedstrijden en deed dat zonder ook maar één set af te staan. In de kwart- en halve finale versloegen ze respectievelijk de zilveren en gouden medaillewinnaars van het Elite 16-toernooi in Doha, Melissa/Brandie uit Canada en Carol/Barbara uit Brazilië.

In de finale namen Stam en Schoon het voortouw door als eerste een kleine voorsprong van twee punten te nemen. De vreugde was echter van korte duur, want het Zwitserse duo herpakte zich snel, greep de controle en keerde het tij. Na de technische time-out, waarbij de teams slechts door één punt van elkaar gescheiden waren, begonnen de Zwitsers aan een indrukwekkende opmars. Brunner anticipeerde goed op de tweeslagen van Stam en richting de slotfase begonnen de Nederlandse fouten zich op te stapelen, waardoor de Zwitsers uiteindelijk zes setpunten verdienden. Een laatste misstap van Nederland, de vijfde fout van de wedstrijd, bezegelde het lot van de set met 21-14 in het voordeel van Zwitserland.

In de tweede set kwamen Stam en Schoon opnieuw snel op voorsprong, maar net als in de eerste set kwam het Zwitserse koppel met een antwoord. Na een blok van Hüberli, waardoor de stand op 10-9 kwam, nam Nederland een time-out om zich te herpakken. Dit keer wisten Stam en Schoon het tij te keren. Ze heroverden de leiding en brachten de stand naar 16-18. Met een blok van Hüberli, gevolgd door een ace van haar partner kon Zwitserland de stand weer gelijktrekken: 19-19. Stam zette Nederland opnieuw op voorsprong met een cruciaal punt dat hen op setpunt bracht. Ze sloeg vervolgens ook het winnende punt binnen, waarmee Zwitserland hun eerste set van het toernooi verloor.

De eerste drie punten van de beslissende derde set gingen naar een sterk verdedigend Zwitserland. Stam en Schoon wisten de stand bij 10-10 weer gelijk te trekken, waarmee ze de spanning terugbrachten in de wedstrijd. Hüberli en Brunner bereikten als eerste de veertien punten. Hoewel Nederland vier matchpoints wist af te wenden, was het bij de vijfde poging raak voor Brunner, die het goud voor Zwitserland veiligstelde: 19-17.

Stam en Schoon kunnen terugkijken op een succesvol toernooi. Ondanks de verloren finale hebben ze hun eerste medaille in het olympische seizoen binnen, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van hun negende plaats bij het Elite 16-toernooi in Doha vorige maand. Het levert het duo belangrijke punten op voor de olympische ranglijst.

Uitslag

Hüberli/Brunner - Stam/Schoon 2-1 (21-14, 19-21, 19-17)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn