Na hun succesvolle optreden in Tepic, waar ze een zilveren medaille wonnen, nemen Katja Stam en Raïsa Schoon deze week deel aan het Elite 16-toernooi van Brasilia. Tegelijkertijd wordt in de Braziliaanse hoofdstad de strijd voortgezet tussen de drie Nederlandse herenteams die vechten om twee felbegeerde olympische tickets.

Leon Luini en Christiaan Varenhorst beginnen het toernooi morgen in de kwalificaties. Om zich bij de andere Nederlandse teams te voegen, die zich direct hebben geplaatst voor het hoofdtoernooi, moeten ze twee kwalificatierondes overleven.

Stam/Schoon op jacht naar tweede medaille
Katja Stam en Raïsa Schoon hebben met het winnen van een zilveren medaille op het Elite 16-toernooi in Tepic belangrijke punten verzameld voor de olympische ranglijst. Met 9.540 punten staan ze op de zesde plaats, en voor de teams die op 10 juni 2024 in de top-17 staan, ligt een ticket voor de Olympische Spelen klaar. Het duo opent het toernooi in Brasilia met een duel tegen een team uit de kwalificatie, gevolgd door een strijd tegen de zilveren medaillewinnaars van het Elite 16-toernooi in Doha: Melissa Humana-Paredes en Brandie Wilkerson uit Canada. Stam en Schoon sluiten de poulefase af met een wedstrijd tegen de Brazilianen Tainá Bigi en Victoria Lopes.

Drie herenteams strijden om twee olympische tickets
Bij de heren blijft het spannend welke twee van de drie Nederlandse teams zich zullen plaatsen voor de Olympische Spelen. Stefan Boermans en Yorick de Groot, die nu op de vijftiende plaats staan met 7.400 punten, moeten nog drie toernooien spelen om aan de kwalificatie-eisen te voldoen. Ze eindigden - na terugtrekking wegens ziekte - op de vijfde plaats in Tepic en behaalden daarbij 760 punten. Dit brengt hen dichter bij Steven van de Velde en Matthew Immers die, na eveneens een vijfde plaats in Tepic, dertiende staan met 7.620 punten. Van de Velde en Immers hebben al het vereiste aantal toernooien gespeeld en kunnen hun score alleen verbeteren door betere resultaten te behalen, waardoor de kans groot is dat Boermans en De Groot hun dit toernooi in zullen halen. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, die negende werden in Mexico, zijn gezakt naar de achtste plaats op de olympische ranglijst (8.300 punten). Het team richt zich nu op het verzamelen van zoveel mogelijk punten in Brazilië om hun eerder behaalde resultaten te verbeteren.

Poule-indeling in Brasilia
Boermans en De Groot zijn als eerste geplaatst en openen hun campagne in Brazilië tegen de olympische bronzen medaillewinnaars van 2020: Cherif Younousse en Ahmed Tijan uit Qatar. Daarnaast gaan ze de strijd aan met het Amerikaanse duo Miles Evans/Chase Budinger. Van de Velde en Immers nemen het op tegen de Amerikanen Miles Partain/Andrew Benesh en de thuisspelende George Wanderley en Andre Stein, die zilver veroverden in Tepic. Brouwer en Meeuwsen zijn in de poule ingedeeld met het Oostenrijkse team Julian Hörl/Alexander Horst en de Duitsers Nils Ehlers en Clemens Wickler, die bij de voorgaande twee Elite 16-toernooien net naast het podium eindigden. Elke poule wordt aangevuld met een team uit de kwalificatie.

Programma poulefase
Bekijk het speelschema van de Nederlandse teams voor de poulefase hieronder. Het programma voor de kwalificaties wordt binnenkort bekendgemaakt op volleyballworld.com.

Dag

Tijd (NL)

Teams

Donderdag 2 mei

16.00 uur

Van de Velde/Immers - TBD

Donderdag 2 mei

19.00 uur

Stam/Schoon - TBD

Donderdag 2 mei

20.00 uur

Brouwer/Meeuwsen - TBD

Donderdag 2 mei

21.00 uur

Boermans/De Groot - Evans/Budinger (USA)

Vrijdag 3 mei

00.00 uur

Partain/Benesh (USA) - Van de Velde/Immers

Vrijdag 3 mei

15.00 uur

Melissa/Brandie (CAN) - Stam/Schoon

Vrijdag 3 mei

16.00 uur

Ehlers/Wickler (GER) - Brouwer/Meeuwsen

Vrijdag 3 mei

17.00 uur

Boermans/De Groot - Cherif/Ahmed

Vrijdag 3 mei

19.00 uur

Stam/Schoon -Tainá/Victoria (BRA)

Vrijdag 3 mei

20.00 uur

Brouwer/Meeuwsen - Hörl/Horst (AUT)

Vrijdag 3 mei

21.00 uur

Boermans/De Groot - TBD

Zaterdag 4 mei

00.00 uur

Van de Velde/Immers - George/Andre (BRA)


Na de poulewedstrijden kwalificeren de poulewinnaars zich direct voor de kwartfinales, terwijl de teams die als tweede en derde eindigen doorgaan naar de round of 12. Deze wedstrijden vinden plaats op zaterdag 4 mei. De halve finales en de finale worden op zondag 5 mei gespeeld.

Livestreams
Alle wedstrijden zijn (betaald) te volgen via Volleyballworld.TV en Viaplay.com.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn