Het was een succesvol weekend in Portugal voor de talenten van Beachvolleybal Team Nederland. Op de WEVZA (West Europese Kampioenschap) onder de 21 jaar veroverden Jasper Bouter en Jannes van der Ham het goud door zowel in de halve finale als in de finale het thuisland te verslaan. Marly Bak en Loladina Zwaanswijk verloren in de halve finale van Spanje (die het goud pakten), maar herstelden zich knap en pakten het brons door Portugal te verslaan.

In het Portugese Macedo de Cavaleiros hebben de jonge spelers van Beachvolleybal Team Nederland (BTN) weer veel wedstrijdervaring opgedaan. Jasper Bouter en Jannes van der Ham presteerden optimaal tijdens het West Europese toernooi, want alle duels die ze speelden, wonnen ze ook. In de halve finale stonden ze tegenover de Portugese talenten Leite en Jardim. Die konden in eigen huis het Bouter en Van der Ham niet heel lastig maken, want de Nederlanders pakten de eerste set met 21-17 en de tweede zelfs met 21-15. Een plek in de finale was binnen en de twee gretige spelers wilden meer.

Om op het hoogste treetje van het podium te komen, moesten ze in het hol van de leeuw het andere Portugese team verslaan in de finale. Dat werd in de eerste set een spannende strijd. Maar de jongens van BTN bleven geconcentreerd spelen en pakten de set met 24-22. In de tweede set gingen Bouter en Van der Ham overtuigend door en dat leverde ze een 21-13 eindstand op en daarmee de gouden medaille.

Eerder wisten Marly Bak en Loladina Zwaanswijk karakter te tonen. Na de teleurstelling van de verloren halve finale, Spanje won met 2-1 (21-19, 15-21, 15-6), wilden ze alsnog het podium bereiken. In de kleine finale wonnen ze met 2-1 (17-21, 21-18, 15-9) van de Portugese talenten Reis en Tinoco en was het brons binnen. Coach Rodin Merx blikt vol trots terug op het zeer geslaagde toernooi. ,,De meiden hadden helaas de halve finale verloren, na eerst twee hele goede sets gespeeld te hebben. De derde set bleek net te veel voor ze. Maar in de kleine finale gingen ze er weer vol voor. Na een 1-0 achterstand in sets en in de tweede set zelfs ook 14-18 achter, wisten ze toch nog die set eruit te slepen en pakten ze vervolgens ook de derde. Dat was echt op karakter en kunde! het was zeer goed om naar te kijken."

Over de gouden medaille-winnaars was Merx duidelijk. Die bleven vooral ijzig kalm. ,,De jongens wonnen zowel de halve als de finale van Portugal 2 en 1. Ze waren clean in twee sets duidelijk de sterkste van allemaal tijdens dit toernooi. Daar konden zelfs het vijandige publiek en de enorme thuisfluiter, met een gele en een rode kaart en een hoop fouten, niks aan doen. Onze jongens bleven kalm en rustig en speelden op hoog niveau de wedstrijd uit en pakten zo uidelijk de winst. Het blijft hier nog lang onrustig in Portugal," vertelde een blije coach vanuit Macedo de Cavaleiros.