Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben zich geplaatst voor de finale van de Grand Slam in Moskou. De mannen van Beachvolleybal Team Nederland wisten in een spectaculaire halve finale te winnen van het Amerikaanse team Gibb/Patterson. Eerder op de dag wonnen ze in de Nederlandse kwartfinale van Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen.

De kwartfinale ging vanmorgen tussen de twee Nederlandse topteams. Nummerdor en Varenhorst begonnen heel scherp aan het duel tegen hun trainingsmaatjes Brouwer en Meeuwsen. Het sterke blok van Varenhorst en de goede, geplaatste service van Nummerdor zorgden voor een 7-2 voorsprong. Die marge van vijf punten hielden ze de hele eerste set vast en ze wonnen met 21-17.

In de tweede set namen Brouwer en Meeuwsen een 2-5 voorsprong, maar hun trainingsmaatjes kwamen weer op gelijke hoogte bij 11-11. Het werd een mooie, spannende strijd met een aantal lange punten. Met een killblok op een aanval van Brouwer maakte Varenhorst het af: 26-24. Nummerdor en Varenhorst veroverden een plek in de halve finale, Brouwer en Meeuwsen moesten genoegen nemen met de vijfde plek op de Grand Slam in Moskou.

Nummerdor en Varenhorst stonden in de halve finale tegenover het altijd zeer fanatieke Amerikaanse team Gibb/Patterson. De Amerikanen begonnen heel overtuigend en de mannen van Beachvolleybal Team Nederland maakten wat kleine foutjes, waardoor Amerika een voorsprong nam van 8-12. Nummerdor en Varenhorst deden er alles aan om terug te komen, maar dat lukte niet. Patterson maakte de set af met een slimme bal die hij in één keer terug speelde: 17-21.

De Nederlanders herpakten zich goed in de tweede set, vooral dankzij de hoge blokkering van Varenhorst. Vooral Gibb moest gaan forceren om langs Varenhorst te komen, dat leverde een aantal fouten op en een voorspring van 18-14. Met een killblok van Varenhorst op Patterson kwam de stand op 20-15. Het eerste setpoint werkten de Amerikanen nog weg, maar Nummerdor maakte het daarna af met een prachtig geplaatst shotje: 21-16.

In de beslissende derde set genoot het Russische publiek van de strijd en vechtlust tussen de twee teams. Het regende mooie reddingen aan beide kanten van het net, ook serveerden de teams veel fout. Het ging lang gelijk op, van 4-4 naar 8-8 en 11-11. Een servicefout van Varenhorst zorgde voor de 11-12 achterstand, maar hij hield het hoofd koel en maakte met een keiharde aanval de 12-12. Een fout bij Gibb zorgde voor een stand van 13-12, maar weer werd het gelijk na een harde aanval van Patterson: 13-13. Nummerdor en Varenhorst bleven rustig en maakten netjes de side-out af: 14-13 en het eerste matchpoint. Nummerdor maakte het meteen af met een slimme, geplaatste bal precies in het hoekje van het veld: 15-13.

Nummerdor zei vlak na de wedstrijd enorm trots te zijn. ,,We bleven maar doorgaan en doorgaan, want we hebben in de wedstrijd enorm veel achter gestaan. Constant waren we bezig met het wegwerken van een achterstand en dat hebben we prima gedaan,” zo zei hij lachend. ,,In de tweede set keerde de wedstrijd om, vooral dankzij het geweldige blok van Chris. Hij heeft ons er door gesleept.” Nummerdor is blij met de veerkracht die ze als team tonen in Moskou. ,,We hadden het in de poulefase zwaar hier en spelen veel driesetters. We gaan nu herstellen van deze partij en dan een plan maken voor de finale.”