De Nederlandse volleyballers zijn vrijdagavond uitstekend begonnen aan het tweede deel van hun EK-kwalificatietraject. Oranje versloeg Oostenrijk met 3-0 en boekte zo haar vierde zege in vier kwalificatiewedstrijden. Zaterdag treft Nederland Wit-Rusland. Zondag staat de laatste, en waarschijnlijk beslissende wedstrijd, tegen Turkije op het programma.

Bondscoach Gido Vermeulen bleef opnieuw trouw aan zijn basisopstelling en begon aan de wedstrijd in Koog aan de Zaan met het volgende zevental: Daan van Haarlem (spelverdeler), Kay van Dijk (diagonaal), Jeroen Rauwerdink en Robbert Andringa (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero).

Voor aanvang van de wedstrijd werd Jeroen Rauwerdink in het zonnetje gezet. De routinier speelde vanavond zijn 300e interland en ontving een oorkonde van zijn vader Henk en Michel Everaert, directeur sport van de Nevobo.

Oostenrijk had de beste start in het gloednieuwe Topsportcentrum De Koog. Toen de bezoekers van coach Michael Warm een 7-10 voorsprong namen, werd Vermeulen gedwongen om zijn eerste time-out aan te vragen. Oranje herstelde de orde vrij snel en nam na twee killblocks van Koelewijn een 13-12 voorsprong.

In het vervolg van de set walste Nederland over de nummer 25 van de Europese ranglijst heen. Diagonaal Van Dijk scoorde uit alle hoeken en standen en Oranje kreeg op 24-16 haar eerste setpoint. Uiteindelijk ging de openingsset met 25-17 naar de Lange Mannen na een foutservice van Oostenrijk.

In de tweede set was het verschil in kwaliteit tussen Nederland en Oostenrijk enorm. Oranje gaf het nietige Oostenrijk volleyballes en liep op de service van Van Dijk uit naar 21-10. Nederland was op alle spelonderdelen de baas en won uiteindelijk de set nadat Rauwerdink vrij 25-11 kon binnenslaan.

Met Michael Parkinson op de positie van Diefenbach begon Oranje ook goed aan de derde set: 8-3. Vanaf dat moment begon Oostenrijk voor het eerst serieus tegenstand te bieden. De bezoekers draaiden de achterstand van vijf punten om in een kleine voorsprong, en gaven Oranje zo de zege niet cadeau.

Tot 17-17 bleef het spannend, maar hierna nam Oranje afstand. Op 24-22 kregen de lange mannen hun eerste matchpoint maar Oostenrijk vocht zich knap terug tot 24-24. Nederland wist onnodig setverlies te voorkomen en won de derde set met 26-24 na opnieuw een rake klap van Rauwerdink.

Zaterdag speelt Oranje om 17.00 uur tegen Wit-Rusland. Er zijn nog kaarten te koop voor deze wedstrijd via deze link.

Nederland – Oostenrijk 3-0 (25-17, 25-11, 26-24)