De FIVB heeft de uitgebreide volleybalkalender voor de periode 2025-2028 bekendgemaakt. Het motto van de nieuwe kalender is ‘less is more’.

Het is voor het eerst dat de volleybalkalender zo ver voor de komende Olympische cyclus wordt vrijgegeven. Dit zodat teams en sporters beter weten wat ze te wachten staat.

Overleg met stakeholders

De nieuwe kalender is afgelopen anderhalf jaar in samenspraak met verschillende belanghebbenden: atleten, coaches, continentale bonden, nationale bonden, grote nationale competities, belangrijke mediapartijen en commerciële partners ontwikkeld.

Om de twee jaar een WK

In de nieuwe kalender neemt het clubseizoen een meer prominente rol in. Daarnaast wordt waarde gehecht aan internationale evenementen als de Volleyball Nations League (VNL). In tegenstelling tot de huidige kalender zal het WK niet om de vier, maar om de twee jaar plaatsvinden.

Kalender 1

Efficiëntere kwalificatieprocedures

Waar het gaat om plaatsing voor, bijvoorbeeld, het WK of de Olympische Spelen zal in de nieuwe kalender gebruik worden gemaakt van reeds bestaande toernooien en de wereldranglijst.

Gezondheid spelers

Het beschermen van de gezondheid en het welzijn van de atleten staat centraal in de nieuwe volleybalkalender. Er is meer tijd ingeruimd voor herstel en voorbereiding tussen de toernooien. In tegenstelling tot de cyclus voor Parijs 2024 (11,5 week rust) krijgen de volleyballers in het jaar waarin de Olympische Spelen van Los Angeles plaatsvinden (2028) 13 weken rust.

Kalender 2

Beste volleybalkalender ooit

Ary da Silva Graça Filho, voorzitter van de FIVB, spreekt van de beste kalender die ooit is uitgebracht.

‘Door de optimalisatie van de kalender verwachten we dat de beste atleten en teams deelnemen aan alle grote evenementen. Bovendien, nu de wereldkampioenschappen om de twee jaar worden gehouden en het deelnemersveld wordt uitgebreid naar 32 teams, zijn we ervan overtuigd dat meer landen dan ooit tevoren in staat zullen zijn om gastheer te zijn van dit prestigieuze toernooi.’

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn