De Oranje mannen hebben ook hun vijfde EK kwalificatiewedstrijd gewonnen. In de tweede ronde in Koog aan de Zaan wist Nederland een achterstand van 2-0 tegen Wit-Rusland om te buigen in een 3-2 winst: 20-25, 18-25, 25-18, 25-23, 15-13. Als de lange mannen morgen ook winnen van Turkije, staan zij volgend jaar op het EK. ‘We zijn slecht gestart, zonder bezieling’, oordeelde bondscoach Gido Vermeulen na afloop. ‘Maar met de wisselspelers die nog niet zo veel hadden gespeeld, hebben we ons goed herpakt. De vijfde set wonnen we met geluk, hard werken en heel hard vechten.’

Bondscoach Gido Vermeulen begon vanmiddag met Daan van Haarlem (spelverdeler), Kay van Dijk (diagonaal), Jeroen Rauwerdink en Robbert Andringa (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Thomas Koelewijn (middens) en Dirk Sparidans (libero) aan het duel in Topsportcentrum de Koog. In de eerste set zijn het de Wit-Russen die de leiding pakken en met een 6-8 voorsprong de eerste time-out in gaan. Nederland probeerde de wedstrijd te kantelen, maar kwam niet dichterbij dan een gelijke stand (17-17). De Wit-Russen maakten gretig gebruik van het gebrek aan scherpte aan Oranje kant en serveerden de eerste set binnen (20-25). Het beeld in de tweede set verschilde weinig van dat in de eerste. De overtuiging in het spel aan Nederlandse zijde miste, waardoor de thuisploeg moeilijk tot scoren kwam. Bij de tweede verplichte wedstrijdonderbreking was Wit-Rusland al uitgelopen naar 16-8. Het vertrouwen leek terug te komen toen Thijs ter Horst in het veld werd gebracht voor Rauwerdink, maar het gat bleek niet meer te dichten. Met 25-18 ging ook de tweede set naar de mannen uit Wit-Rusland.

In de derde set kwam Nederland furieus uit de startblokken, wat een snelle voorsprong opleverde voor de ploeg van Vermeulen opleverde (8-4). Wit-Rusland probeerde zich terug te knokken in de wedstrijd en na een snoeiharde service waren de gasten genaderd tot 14-12. Oranje hield het hoofd koel, heroverde de grip op de set en speelde deze vervolgens gecontroleerd uit (25-18).

Het ging gelijk op in de beginfase van het vierde bedrijf. Maar na een snoeiharde smash van Ter Maat halverwege de set stonden de lange mannen op een comfortabele voorsprong (14-9). De Wit-Russen maakten het Oranje nog even moeilijk, maar Nederland bleef geconcentreerd. Een kill block van Andringa en Parkinson vormde het slotakkoord, waarmee de stand in sets weer gelijk was (25-23).

De beslissing moet dus vallen in de vijfde set. Een ware thriller, waar Oranje in eerste instantie moeite had om door de Wit-Russische defensie heen te breken. Nederland stond achter met 6-10, maar toonde haar enorm veerkracht door de set en wedstrijd bij 15-13 binnen te slaan.

Morgen staat het beslissende slotduel tegen Turkije op het programma in Topsportcentrum de Koog. De uitverkochte wedstrijd begint om 15,30 uur en wordt in zijn geheel live uitgezonden op www.nos.nl. Op televisie is de wedstrijd live te volgen vanaf de tweede set.