7 juli 2015 - Afgelopen zondag werd in Den Haag het WK beachvolleybal afgesloten. Het succes van dit toernooi, dat behalve in het drijvende stadion in de Hofstad ook in Amsterdam, Apeldoorn en Rotterdam werd gespeeld, was ongekend. Over enkele maanden (26 september t/m 4 oktober) vindt het tweede grote volleybalevenement op Nederlandse bodem plaats: het EK volleybal voor vrouwen.

WK Beachvolleybal

Het succes van het WK Beachvolleybal overtrof de stoutste verwachtingen van de Nederlandse Volleybalbond. Uitverkochte stadions, prachtig weer, veel aandacht in nationale en internationale media en Nederlands succes; veel meer had de Nederlandse volleybalwereld zich niet kunnen wensen. Ary Graça, president van wereldvolleybalbond FIVB, noemde het WK in Nederland zelfs ‘het beste beachvolleybaltoernooi dat ooit onder de vlag van de internationale volleybalfederatie is georganiseerd.’

Het doel om zoveel mogelijk Nederlanders in aanraking te brengen met (beach)volleybal is nu al geslaagd. Later deze zomer zal het EK voor vrouwen opnieuw voor een volleybalfeest gaan zorgen.

Het WK in cijfers

Het WK Beachvolleybal werd bezocht door 110.000 toeschouwers. Daarnaast konden veel sportliefhebbers iedere dag meegenieten vanaf de bank dankzij de live uitzendingen van de NOS. Op tv waren prachtige beelden te zien van de stadions op de Hofvijver in Den Haag, de Dam in Amsterdam, het Marktplein in Apeldoorn en bij de ss Rotterdam.

Naar de mannenfinale op zondag met Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst keken gemiddeld maar liefst 1,1 miljoen mensen, een ongekend aantal voor een uitzending op NPO3. Op het hoogtepunt van de finale stemden zelfs 1,5 miljoen Nederlanders hun tv af op beachvolleybal. Ook internationaal werd het evenement goed gevolgd. Ruim 20 miljoen Brazilianen zagen zondag op tv hun landgenoten Alison en Bruno wereldkampioen worden.

Op social media was het bereik van het WK enorm. De hashtag #WKBeach2015 was zondag tijdens en na de mannenfinale trending topic op Twitter. Het totale impressiebereik van deze hashtag kwam uit op 30.254.091.

Organisatie WK Beach

Het WK Beachvolleybal werd georganiseerd door de Nevobo en TIG Sports. De vernieuwende aanpak van het sportmarketingbureau uit Amsterdam was bepalend voor het succes van dit WK. Dat geldt ook voor de inzet van de ruim 1000 vrijwilligers, die alles in goede banen leidden.

Breedtesport programma JOIN volleybal

Om zoveel mogelijk Nederlanders in aanraking te brengen met volleybal, zijn er voorafgaand en tijdens het WK ontelbaar veel side events georganiseerd. Op het strand van Scheveningen werd op zaterdag 27 juni het wereldrecord ‘grootste beachvolleybaltoernooi ter wereld’ van het Guinness World Records verbroken. Maar liefst 2355 volleyballers kwamen die dag tegelijkertijd in actie op het strand van Scheveningen.

In alle vier speelsteden, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn, maar ook in de rest van Nederland werden scholieren betrokken bij het WK. Ruim 90.000 kinderen kregen de afgelopen tijd een volleybalclinic aangeboden en maakten kennis met SMASH!. De complete Nevobo campagne ‘Join Volleybal’, bracht al 200.000 Nederlanders in aanraking met een vorm van volleybal en dit aantal zal blijven groeien in aanloop naar het EK volleybal voor vrouwen.

EK Volleybal

Naast het WK beachvolleybal organiseert de bond (in samenwerking met België) ook nog het EK volleybal voor vrouwen. Van 26 september t/m 4 oktober strijdt de Europese volleybal elite in Apeldoorn, Eindhoven, Rotterdam en Antwerpen om de continentale titel. Het finaleweekend wordt gespeeld in het Rotterdamse Ahoy. Het Nederlands team wil onder leiding van de nieuwe bondscoach Giovanni Guidetti een gooi doen naar een medaille.

Net als tijdens het WK beachvolleybal, zal de NOS ook dagelijks live verslag doen van dit toernooi. Oranje speelt haar poulewedstrijden in het Apeldoornse Omnisport. Alle informatie over het EK volleybal is te vinden op deze website: http://www.eurovolley2015.eu/nl

‘Nieuw markeerpunt’

Met het WK beachvolleybal en het EK volleybal voor dames, is 2015 hét volleybaljaar uit de historie van de Nevobo. “Deze twee evenementen bieden ons met de vele side events de kans om heel Nederland te enthousiasmeren voor de hedendaagse volleybalsport”, vertelt algemeen directeur Joëlle Staps. “2015 zal na het Olympische goud van de Lange Mannen in 1996 een nieuw markeerpunt zijn voor de vele Nederlandse volleyballers, fans, verenigingen én voor de Nevobo.”

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn