De Nederlandse volleybalsters hebben vrijdagavond hun eerste wedstrijd op het WK verloren. Voor de ogen van duizenden Oranje-fans leidde Britt Herbots (41 punten) de Yellow Tigers naar een 1-3 overwinning: 16-25, 23-25, 25-23, 25-27. Zondag sluiten de volleybaldames de eerste poulefase af tegen Italië.

Basisopstelling
Bondscoach Avital Selinger begon ook tegen België met Britt Bongaerts (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer/lopers), Eline Timmerman en Juliet Lohuis (middens) en Myrthe Schoot (libero). Elles Dambrink, Fleur Savelkoel, Laura Dijkema en Marrit Jasper vielen in.

De Belgische sterspeler Britt Herbots opende het duel met een kill en leidde haar team al snel naar een 3-6 voorsprong. De volleybaldames konden hun draai niet vinden en op 6-10 nam Avital Selinger zijn eerste time-out, gevolgd door een tweede op 8-15. De Nederlandse bondscoach bracht gedurende de set Dambrink en Savelkoel binnen de lijnen, maar ook zij konden het verschil niet maken. Veel lange rally’s eindigden in een punt voor België en op 16-24 verzilverde Herbots het tweede setpunt voor haar ploeg.

De Yellow Tigers begonnen ook sterk aan de tweede set en hadden al snel een 2-8 voorsprong. Een teken voor Selinger om Dijkema en Plak in het veld te brengen. Na twee sterke services van Celine van Gestel liep België verder uit naar 5-13, maar daarna ging het beter lopen aan Nederlandse zijde. Daalderop leverde een belangrijke bijdrage aan het halveren van de Belgische voorsprong (10-14). In de slotfase was het Buijs die Nederland terug in de wedstrijd bracht met drie keiharde smashes (22-23). Op 22-24 scoorde de aanvoerder wederom een belangrijke punt, maar op het tweede setpunt was het raak voor de Belgen: 23-25.

Opgezweept door 10.000 bezoekers scoorde Oranje de eerste drie punten van de derde set. België kwam direct met een antwoord en trok de stand weer gelijk. De volleybaldames namen nog een paar keer de leiding, maar de Yellow Tigers levelde keer op keer. Van Gestel hielp België samen met Herbots aan een 19-22 voorsprong, waarna Selinger een time-out aanvroeg. Nederland scoorde direct twee punten, maar gaf de service weer uit handen na een netfout: 21-23. Twee lange rally’s volgden, die beiden resulteerden in punten voor Oranje. Herbots bracht haar team vervolgens op matchpoint, maar Plak trok de stand weer gelijk met een monsterblock. Een fout van België gaf Oranje hun eerste setpunt van de wedstrijd. Daalderop sloeg de bal vervolgens keihard binnen: 25-23.

In de vierde set was het Oranje die als eerste een gat van drie punten wist te slaan (8-5). Herbots nam haar ploeg op sleeptouw en trok de stand vijf punten later weer gelijk. Op de service van Marlies Janssens liep België van 15-15 uit naar 15-18. Na een zeldzame fout van Herbots, gevolgd door een blokkeringspunt van Lohuis was de stand even later weer gelijk. In een bloedstollende slotfase kwam België via een ace van Silke van Avermaet wederom op matchpoint, maar de aanval van Van Gestel belandde vervolgens in het net. Bij een stand van 25-25 dwong Herbots opnieuw een matchpoint af, waarna ze die verzilverde met haar 41ste punt van de wedstrijd.

Herbots was verreweg de beste scorer van de wedstrijd met 41 punten. Buijs werd topscorer voor Nederland met 20 aanvalspunten en 2 killblocks.

Zondag tegen Italië
Zondagmiddag speelt Oranje om 16.00 uur haar laatste wedstrijd in het GelreDome tegen Italië. Voor het duel zijn nog enkele kaarten beschikbaar op wkvolleybal.nl.

Uitslag

Nederland - België 1-3 (16-25, 23-25, 25-23, 25-27)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×