Voor bondscoach Felix Koslowski duren de wittebroodsweken bij de Volleybaldames geen weken. De Duitser is bezig aan zijn eerste trainingsweek op Papendal, maar over een paar dagen vliegt de ploeg al naar Japan voor de Volleybal Nations League. En bij elke wedstrijd zit ook de olympische kwalificatie voor Parijs in het achterhoofd.

Koslowski is zich bewust van het belang van deze drukke zomer, maar moet als coach wikken en wegen. “We zitten in een fase waarin we elkaar als ploeg ook nog moeten leren kennen. Alle speelsters hebben een zwaar clubseizoen achter de rug en het laatste wat ik wil is dat we speelsters opbranden. We richten ons op de performance en als dat gaat goed gaat, komen ook de resultaten.”

De bondscoach heeft om die reden een aantal speelsters onder wie Myrthe Schoot, Celeste Plak, Tessa Polder en Marrit Jasper nog een aantal weken rust gegeven. Nika Daalderop speelt morgen in Turijn de Champions League-finale met haar club Vakifbank en haakt ook later aan.

Koslowski: “Daarom is het fijn om op Papendal met een grote groep met veel jonge speelsters te trainen, want we zullen veel speelsters nodig hebben en sommige zullen ongetwijfeld ook de kans grijpen om zich in de kijker te spelen.”

Nieuwe energie

In zijn eerste week trof hij een gretige groep aan, aangevoerd door de ervaren 33-jarige Laura Dijkema die aan haar dertiende seizoen bij de Volleybaldames begint. “Ik kreeg deze week al te horen dat ik van sommige speelsters qua leeftijd hun moeder had kunnen zijn. Dat was minder leuk”, aldus de spelverdeelster met een glimlach. Dijkema kreeg het afgelopen seizoen in Italië in de clubcompetitie weer het grote plezier in volleybal terug. “We hebben vorig jaar in organisatorisch een fantastisch WK in eigen land gehad. Sportief was het helaas geen hoogtepunt. Nu ik zie hoe gretig deze groep is, geeft dat zekere weer nieuwe energie.”

Buikschuiver

Dijkema speelde in het verleden bij de Duitse club VfB 91 Suhl al eens onder de coach Koslowski. “Die toen nog weleens na een mooi punt met een buikschuiver door de zaal gleed”, herinnert ze zich nog. “Ik ben benieuwd of we hem dat nu nog zullen zien doen.” Koslowski houdt zich daarover nog op de vlakte. Maar over wat hij voor ogen heeft met de Volleybaldames niet. “Zoals ik zei: alle wedstrijden zijn belangrijk, ook in de Volleyball Nations League, maar we zullen de balans goed moeten bewaken. Ik luister zeker ook naar de spelers.”

Na de Nations League wacht nog een EK en een Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in China. “Vanaf de halve finales is het EK in België, dat is leuk voor de Nederlandse fans en media. Daar willen we bij zijn.”

Route naar Parijs

Bij het OKT moet Nederland in een poule van acht met onder meer Servië, China en de Dominicaanse Republiek bij de eerste twee eindigen om zich dan al voor Parijs 2024 te plaatsen. De andere route is via de wereldranglijst van juni 2024. Koslowski: “Ons doel is dus ook om deze zomer een zo goed mogelijke positie op die wereldranglijst te krijgen, zodat ook die route een reële mogelijkheid wordt. Want natuurlijk zijn de Spelen ons doel.”

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn