BTN Heren

Brouwer en Meeuwsen winnen Coop Beachtour in Zurich

De twee topteams van Beachvolleybal Team Nederland kregen van de organisatie van de Coop Beachtour in Zwitserland een wildcard voor het mannentoernooi in Zürich. De BTN-heren maakten het waar, want Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen veroverden zondagmiddag de titel en Jasper Bouter en Christiaan Varenhorst werden derde.

Het eerste toernooi van de Zwitserse eredivisie van 2018 werd in een geweldige ambiance gespeeld in een stadion in het station van Zürich. Elke dag zat het stadion bomvol. Op de finaledag moesten Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen diep gaan voor de titel, ze speelden twee keer een driesetter.

In de halve finale stonden Brouwer en Meeuwsen tegenover hun trainingsmaatjes; Jasper Bouter en Christiaan Varenhorst. Doordat Brouwer en Meeuwsen vrijdagavond verloren van het Zwitserse duo Gerson/Heidrich, kwamen ze het andere Nederlandse team al in de halve finale tegen. Bouter en Varenhorst wonnen vrijdag wel twee keer en waren direct geplaatst voor de halve finale, Brouwer en Meeuwsen wonnen zaterdag nog in de tussenronde.

De halve finale leverde een mooie Nederlandse strijd op waarvan het Zwitserse publiek enorm genoot. In de eerste set speelden Brouwer en Meeuwsen ijzersterk, ze waren in de side-out bepalend en wonnen met powerplay met 21-13. In de tweede set konden Bouter en Varenhorst mee in het powerplay en ze serveerde scherp en tactisch. Dat zorgde voor een 19-21 uitslag en een derde set. Daarin streden beide Oranje teams keihard voor elk punt. Uiteindelijk maakten Brouwer en Meeuwsen het af: 15-13.

Brons

Bouter en Varenhorst baalden uiteraard flink van de nederlaag tegen hun trainingsmaatjes, maar wisten zich mentaal te herpakken. In de kleine finale stonden ze tegenover het Zwitserse team Gerson/ Heidrich. Die wisten eerder in het toernooi Brouwer en Meeuwsen nog te verslaan, dus Bouter en Varenhorst waren gewaarschuwd.

Met sterk spel in de eerste set leken de Nederlanders overtuigend naar de derde plek te stormen, ze wonnen met 21-13. Maar de lokale helden vochten zich terug en veroverden op spectaculaire wijze de tweede set met 19-21. In de derde set was het extreem spannend, de teams maakten er een zenuwslopende strijd om het brons van. Bouter en Varenhorst maakten het uiteindelijk af en wonnen met 16-14.

Goud

De organisatie kreeg de droomfinale. Het als eerste geplaatste Zwitserse duo, Beeler/Krattiger, tegen de huidige nummer vier van de wereld; Brouwer en Meeuwsen. Het werd een prachtige finale, waarin de teams het massaal aanwezige publiek alles gaven wat de sport zo aantrekkelijk maakt: powerplay, passie, vechtlucht, tactiek en respect voor elkaar. Een prachtige finale.

De eerste set werd verrassend genoeg gewonnen door de lokale favoriet, tot grote vreugde van het publiek werd het 17-21 voor Beeler en Krattiger. In de tweede set wisten de Nederlanders toe te slaan met harde services en een sterk blok: 21-18. In de derde set werd uitgevochten wie de titel veroverde in Zürich.

Het werd een hele zware set voor de spelers, met lange punten waardoor het fysiek zwaar werd. Brouwer en Meeuwsen gingen daar het beste mee om en wonnen met 23-21 de spannende strijd. De finale duurde maar liefst 61 minuten. Brouwer viel na het beslissende punt dan ook uitgeput en dolblij in het zand. 

Foto: Coop Beachtour - Adrian Knecht

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×