Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben net naast de zege gegrepen in de kwartfinale van het Elite 16-toernooi in Kaapstad. Het Nederlandse duo verloor in drie sets (21-16, 12-21 en 25-23) van David Åhman en Jonatan Hellvig uit Zweden.

De Zweedse David Åhman en Jonatan Hellvi, die dit jaar goud pakten op het EK Beachvolleybal, scoorden het eerste punt van de wedstrijd en gingen de technische time-out in met een 12-9 voorsprong. Een ace van Åhman, gevolgd door een blok van Hellvig vergrootte de afstand tot 14-9. Brouwer/Meeuwsen kon het verschil niet meer overbruggen en met 21-16 ging de eerste set naar Zweden.

In de tweede set scoorde Meeuwsen bij een stand van 6-6 zijn eerste blokkeringspunt van de wedstrijd. Zijn tweede volgde bij een stand van 10-10, waarna Nederland op de service van Brouwer verder uitliep naar 10-14. Even later stond, mede dankzij twee aces van Meeuwsen, een voorsprong van acht punten op het scorebord: 11-19. Het jonge Zweedse duo leek al bezig te zijn met de derde set en met een uitgeslagen bal van Åhman trok Nederland de stand weer gelijk: 12-21.

In de derde set sloeg Nederland als eerste een gaatje van twee punten via een ace van Brouwer: 6-8. Zweden trok de stand in de slotfase weer gelijk met een killblock van Hellvig (13-13), maar Brouwer en Meeuwsen kwamen via een keurige side-out op matchpoint. Het Zweedse duo werkte het matchpoint weg, waarna een epische strijd volgde om de marge van twee punten die nodig was voor de overwinning. Åhman/Hellvig werkte nog eens vijf matchpoints weg en sloegen uiteindelijk op hun vijfde matchpoint toe: 25-23. In de halve finale speelt het duo later vandaag tegen Cherif/Ahmed uit Qatar.