Deze week hebben Europese beachvolleybalteams een laatste kans om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. Tijdens de CEV Beach Volley Nations Cup Final in Jurmala, Letland, strijden Brecht Piersma/Wies Bekhuis en Kirsten Bröring/Emi van Driel samen om een felbegeerd ticket.

De olympische ranglijst voor beachvolleybal werd afgelopen maandag opgemaakt. Via deze ranglijst hebben 17 teams per geslacht een ticket voor de Olympische Spelen bemachtigd. Nederland wordt in Parijs vertegenwoordigd door Katja Stam/Raïsa Schoon, Stefan Boermans/Yorick de Groot en Steven van de Velde/Matthew Immers. Omdat per geslacht maximaal twee teams per land mogen deel mogen nemen, hebben Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zich - ondanks hun 12e plaats op de ranglijst - niet geplaatst. Met de tickets die naar de wereldkampioenen van 2023 gingen en het automatisch kwalificeren van gastland Frankrijk, zijn nu 19 vrouwentickets en 19 mannentickets verdeeld. De resterende vijf plaatsen per geslacht zullen worden verdeeld tijdens de komende continentale olympische kwalificatietoernooien (OKT), die tussen 13 en 23 juni worden gehouden.

Van 13 t/m 16 juni staat in het Letse Jurmala het Europese OKT op het programma. Namens Nederlands doen Brecht Piersma/Wies Bekhuis en Kirsten Bröring/Emi van Driel mee. Ter voorbereiding hebben de Nederlandse koppels de afgelopen weken deelgenomen aan de Future-toernooien in Spiez (Zwitserland) en Sveti Vlas (Bulgarije). Piersma en Bekhuis maakten indruk met een gouden en zilveren medaille, Bröring en Van Driel bereikten beide keren de kwartfinales. In Letland zullen de teams samen strijden voor een olympisch ticket. Addertje onder het gras: wanneer Nederland het OKT wint, moet nog wel aan de prestatieplicht van NOC*NSF worden voldaan. De sportkoepel hanteert de regel dat, naast het winnen van het OKT, minimaal een vijfde plaats moet worden behaald op een Elite 16-toernooi.

Opzet CEV Nations Cup
De opzet van de CEV Nations Cup is anders dan reguliere toernooien op de beachvolleybalkalender. Elk land wordt vertegenwoordigd door twee koppels, die samen een landenteam vormen. In de eerste partij van een landenontmoeting komen de twee laagst gerankte teams tegen elkaar uit; in de tweede treffen de op papier twee sterkste koppels van elk land elkaar. Is de stand na die twee wedstrijden gelijk, dan volgt er nog een beslissende set tot de 15 punten. Beide landen mogen zelf bepalen welke twee spelers die golden set spelen. 

Poulefase
Noorwegen en Finland zijn de tegenstanders van Nederland in de poulefase. Noorwegen treedt aan met Sunniva Helland-Hansen en Emilie Olimstad, die het op zullen nemen tegen Piersma en Bekhuis. De talentvolle Frida Berntsen en Oda Steinvåg gaan de strijd aan met Bröring en Van Driel. Finland's Taru Lathi en Niina Ahtiainen waren serieuze kanshebbers om zich via de olympische ranglijst te kwalificeren voor Parijs, maar liepen het ticket nipt mis. Hun tweede duo bestaat uit Anniina Parkkinen en Valma Prihti. Na de poulefase zullen de twee beste teams doorstromen naar de kwartfinales.

Programma 

DagTijdTeams
Do 13 juni14.30 uurBröring/van Driel, E. - Steinsvåg/Berntsen (NOR)
Do 13 juni15.15 uurPiersma B./Bekhuis - Helland-Hansen/Olimstad (NOR)
Do 13 juni19.00 uurBröring/van Driel, E. - Parkkinen/Prihti (FIN)
Do 13 juni19.45 uurPiersma B./Bekhuis - Ahtiainen/Lahti (FIN)

Er is helaas geen livestream. 

EK Beachvolleybal in Nederland!
Wist je dat het EK Beachvolleybal dit jaar in Nederland plaatsvindt? Van dinsdag 13 t/m zondag 18 augustus komt de Europese beachvolleybaltop naar Den Haag, Apeldoorn & Arnhem. Bezoek deze pagina voor meer informatie over het toernooi en om je tickets te bestellen.

Foto: Pim Waslander

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn