De Nederlandse vrouwen hebben alweer hun zevende overwinning geboekt in de Volleyball Nations League, ze versloegen dinsdagmiddag debutant Canada met 3-0 (25-19, 25-12, 25-21). Nederland blijft vierde, maar is nu wel in punten gelijk gekomen met Turkije dat op de tweede plaats staat. Brazilië staat derde met een punt meer, maar een overwinning minder dan Turkije.

Opstelling
Bondscoach Avital Selinger had enkele wisselingen doorgevoerd in de selectie. Kirsten Knip was na een botsing in de wedstrijd van gisteren niet helemaal fit en bleef achter in het hotel. Indy Baijens keek vanaf de tribune toe. Hester Jasper was vandaag tweede libero, Fleur Savelkoel kon op de passer/loper-positie invallen.

Selinger startte met de volgende opstelling: Britt Bongaerts (spelverdeler), Elles Dambrink (diagonaal), Juliët Lohuis en Eline Timmerman (middens), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer/lopers) en Myrthe Schoot als libero. Het is de laatste keer dat Oranje kan beschikken over Elles Dambrink, zij verlaat na deze wedstrijd de bubbel in Rimini om examen te gaan doen in Nederland.

1e set
Canada is debutant in de Nations League, maar is een niet te onderschatten ploeg. De formatie van coach Shannen Winzer wist al van olympisch kampioen China te winnen en van Duitsland, het land waar Nederland met 3-2 van had verloren.

Toch was het Oranje dat vroeg in de eerste set al een voorsprong van vier punten wist te pakken, nadat Anne Buijs hard langs de lijn scoorde. Het verschil bleef zo rond de vier punten schommelen en echt gevaar dreigde er niet voor Nederland. Kiera van Ryk, de beste aanvalster aan Canadese zijde, kon niet haar beste spel tonen, omdat De Nederlandse vrouwen blokkering en verdediging goed op orde hadden. Nederland liep uit naar een 24-19 voorsprong en het was wederom Anne Buijs die met een aanval via het blok de setwinst binnensloeg.

2e set
Direct in de tweede set konden de Volleybaldames al een 4-1 voorsprong noteren, Juliët Lohuis was goed op dreef door het midden en met de omloopbal. Canada zette even aan, Hilary Lowe wist een paar keer door te komen en bracht haar team langszij bij 7-7. Een serie van vier punten op service Buijs maakte dat Nederland weer een ruime marge had.

Het vertrouwen was groot bij Oranje. Britt Bongaerts demonstreerde dat nog eens met haar inmiddels fameuze tweede bal die zij regelrecht in het hart van de Canadese verdediging legde. Het was het eerste punt in een serie van acht, Nederland drukte door. Celeste Plak kwam aan het eind van de set voor Elles Dambrink in het veld en met Plak binnen de lijnen werd de 25-12 overwinning gepakt.

3e set
Diezelfde Plak speelde in de derde set een belangrijke rol toen op haar opslag een flink gat werd geslagen. Van 3-5 achter werd het een 10-5 voorsprong. Bij 17-9, toen Eline Timmerman een van haar drie killblocks maakte, leek de strijd gestreden. Maar niets bleek minder waar, de Canadese vrouwen richtten zich nog een keer op. Via de voor Van Ryk ingevallen Shainah Joseph werd het gat gedicht tot 19-15, later stond zelf de 23-21 op het bord. In een laatste time-out gaf Avital Selinger zijn formatie te kennen dat het nu geen tijd was voor mooie punten, er moest gescoord worden. En dat deden ze. Nika Daalderop zette haar team op matchpoint en maakte het vervolgens zelf af met een mooi geplaatste prikbal.

De 3-0 zege betekent dat de Nederlandse vrouwen in deze speelronde al hun wedstrijden hebben gewonnen. Zondag werd Japan verrassend met 3-0 verslagen, gisteren werd er met 3-2 van Polen gewonnen. Nederland heeft nu zeven overwinningen en twee nederlagen. Met 21 punten is de ploeg van Selinger nog steeds op weg naar een hoge eindnotering. De top-4 speelt aan het eind van de groepsfase de halve finales, Oranje staat momenteel op de vierde plek.

Uitslag Nederland – Canada: 3-0 (25-19, 25-12, 25-21)

Woensdagavond spelen de mannen
Nu is het weer tijd voor de Nederlandse mannen in de Nations League. Zij treffen achtereenvolgens Brazilië, Polen en Bulgarije, de nummers 1, 2 en 14 van de wereld. Oranje staat zelf op de 20e plaats. Bondscoach Roberto Piazza kan niet meer beschikken over Gijs Jorna, hij is naar Nederland vertrokken vanwege privéomstandigheden.

De wedstrijd tegen Brazilië wordt morgen om 21.00 uur gespeeld en is live te volgen op Ziggo Sport kanaal 14 en Ziggo Sport Select.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×