De Nederlandse mannen spelen vanavond om 17.30 uur in de kwartfinale op het EK in Gdańsk tegen de regerend Europees kampioen Servië. Oranje behaalde de kwartfinale na een zwaarbevochten 3-2 overwinning op Portugal, Servië versloeg met dezelfde cijfers Turkije. De wedstrijd is live te volgen op Ziggo kanaal 13, Ziggo Sport Tennis en EuroVolley.tv.

De laatste keer dat Servië en Nederland elkaar troffen was in de Volleyball Nations League van afgelopen zomer. De Serven wonnen met 3-2 in een wedstrijd waarin Nederland twee keer knap terugkwam van achterstand, maar het net niet lukte de vijfde set naar zich toe te trekken (15-17).

Er liggen kansen tegen Servië, dat blijkt ook uit de achtste finale die de Europees kampioen van 2019 speelde tegen Turkije. Ze wonnen met overmacht de eerste set, maar daarna nam Turkije duidelijk het initiatief over. Servië wist de vijfde set uiteindelijk met 15-12 te winnen.

Poule A
Servië speelde in de poule tegen onder meer wereldkampioen Polen. Dat was de enige nederlaag die de Serven leden, van Oekraïne, Portugal, België en Griekenland werd gewonnen, maar niet met overtuiging. Van Oekraïne (derde in de poule) werd met 3-0 gewonnen, tegen Portugal en België lieten ze een set liggen, tegen Griekenland, dat onderaan eindigde in Poule A, werd zelfs maar met 3-2 gewonnen.

EK 2013
De laatste keer dat beide teams tegenover elkaar stonden op een EK was in 2013 in het Deense Herning. Ook toen won Servië, met veel van de sterren die nu nog in het team spelen. Diagonaal Aleksandar Atanasijevic, spelverdeler Nikola Jovovic, aanvoerder Nemanja Petric en beide middenmannen Marko Podrascanin en Srecko Lisinac. Belangrijkste man in de huidige selectie van bondscoach Slobodan Kovac is passer/loper Uros Kovacevic, die zeer handig met links menig blok weet te verschalken.

Kwartfinales
In Gdańsk worden de eerste twee kwartfinales gespeeld. Om 17.30 uur dus Nederland tegen Servië, om 20.30 uur volgt de kraker tussen wereldkampioen Polen en de winnaar van olympisch zilver; Rusland. Morgen volgen twee kwartfinales in het Tsjechische Ostrava. De mogelijke tegenstander van Oranje in de halve finale komt uit de wedstrijd tussen Italië en Duitsland. De laatste kwartfinale is een treffen tussen Slovenië en het zeer verrassende Tsjechië, dat gisterenavond olympisch kampioen Frankrijk met 3-0 versloeg.