De Nederlandse vrouwen hebben hun twaalfde wedstrijd in de Volleyball Nations League niet kunnen winnen. Tegen de Dominicaanse Republiek lukte het niet om onder de druk vandaan te komen en werd met 3-1 verloren. Oranje zakt door dit resultaat naar de zesde plaats op de ranglijst.

Opstelling
Coach Avital Selinger kon vandaag weer beschikken over libero Kirsten Knip, zij was er na de botsing van vorige week in de wedstrijd tegen Polen voor het eerst weer bij. Selinger stuurde de volgende zeven speelsters het veld in: Britt Bongaerts (spelverdeler), Iris Scholten (diagonaal), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer/lopers), Juliët Lohuis en Eline Timmerman (middens) en libero Myrthe Schoot.

Set 1
De Dominicaanse Republiek beschikt over enkele krachtige aanvalsters en is verdedigend heel scherp. Voorbeelden daarvan zag je direct in de eerste set. Brayelin Martinez kan vanuit alle standen veel druk genereren met haar aanval, libero Brenda Castillo lijkt overal wel onder te zitten.

In de openingsset kwam er veel druk vanaf de servicelijn, Nederland had moeite om zelf een solide aanval op te bouwen. Er werd daardoor veel geprikt of er moest een andere oplossing worden gezocht. Na enkele punten achter te hebben gestaan (8-11) kwamen de Nederlandse vrouwen bij 14-14 weer langszij.

Na twee scores van Anne Buijs was er bij 22-21 zelfs de voorsprong en leek Oranje twee punten later ook op 23-22 te komen. Een challenge van de Dominicaanse coach Kwiek wees alleen uit dat Buijs een voetfout maakte en het voordeel kwam bij de ploeg uit het Caraïbisch gebied te liggen. Op 23-24 viel een verdedigde bal van Britt Bongaerts buiten de lijnen, wat setwinst opleverde voor de Dominicaanse Republiek.

Set 2
Met Celeste Plak in het team vanaf de start van de tweede set, nadat ze er in de eerste set aan het eind in gekomen was, liep het in de tweede set beter. Nederland kwam goed in het spel en nam een 7-3 voorsprong, maar Martinez haalde een paar keer verwoestend uit en bracht haar team weer binnen schootsafstand. De Volleybaldames liepen vervolgens uit naar 18-14 en leken op weg naar gemakkelijke setwinst.

De werkelijkheid bleek weerbarstiger. Nederland maakte enkele fouten en bij 22-22 stond de Dominicaanse Republiek weer op gelijke hoogte. Toch kon Nederland doordrukken, Anne Buijs zette haar team op setpoint, vervolgens sloeg Bethania De La Cruz de bal buiten de lijnen voor de 1-1 stand.

Set 3
Het derde bedrijf werd een regelrechte nagelbijter. Bij 21-24 stonden de Noord-Amerikaanse vrouwen op de rand van setwinst, maar Oranje vocht zich knap terug. Toch kwam de formatie van Selinger niet aan de goede kant van de score, onder andere doordat er in die fase drie keer fout werd geserveerd. Op het achtste setpoint probeerde Bongaerts met een doorgespeelde tweede bal de Dominicaanse verdediging te verrassen, maar die bal werd opgepikt en afgemaakt door De La Cruz. Oranje verloor met 28-30.

Set 4
De openingsfase van de vierde set werd Nederland fataal, ze kwamen direct op een 0-5 achterstand. Met hard werken verkleinde Oranje het gat nog tot 1 punt (18-19), maar de uitblinkende Brayelin Martinez (19 punten) nam haar team weer bij de hand. Bij 20-24 stonden er vier matchpoints waarvan er twee op de service van Celeste Plak nog werden weggewerkt. Op het derde was het raak toen na een rally vol met prachtige reddingen Gaila Gonzalez Lopez met haar linkerarm onhoudbaar uithaalde: 22-25.

Nika Daalderop werd topscorer met 23 punten, Anne Buijs droeg 16 punten bij. Door het verlies staat Nederland nu op de zesde plaats en is plaatsing voor de halve finale wat uit zicht geraakt. Vanaf vrijdag begint Oranje aan de laatste serie van drie wedstrijden waarin Turkije, Brazilië en Zuid-Korea de tegenstanders zijn.

Uitslag Nederland – Dominicaanse Republiek 1-3 (23-25, 25-23, 28-30, 22-25)

Morgen weer de Lange Mannen
Dinsdag spelen de Nederlandse mannen weer in de Volleyball Nations League, zij treffen Frankrijk. De laatste wedstrijd tegen het Franse team werd in januari 2020 op het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn nog met 3-2 gewonnen, maar dat was toen Nederland al was uitgeschakeld en Frankrijk reeds een plek in de halve finale had gescoord. Frankrijk zou uiteindelijk dat kwalificatietoernooi winnen en daarmee een ticket naar Tokio afdwingen.

Om 21.00 is de wedstrijd weer live te zien via Ziggo Sport, Ziggo Sport Select en Ziggo Sport Docu.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×