De punten én het prijzengeld van € 750,- op de Grand Slam van Breda zijn voor Katja Stam/Raïsa Schoon en Stefan Boermans/Yorick de Groot. Het betekent voor Stam/Schoon de vierde winst in de DELA Eredivisie Beach, voor het koppel Boermans/De Groot is het de derde titel, maar voor verdediger Yorick de Groot zijn vierde, aangezien hij vorige week met Steven van de Velde zegevierde in Heerenveen. Twee internationale teams haalden bij de mannen ook het podium, de Belgen Koekelkoren/Van Walle en de Chileense neven Marco en Esteban Grimalt pakten respectievelijk het zilver en brons. Bij de vrouwen viel de Canadese tweeling Megan en Nicole McNamara net buiten het podium.

Vrouwen
De zondag opende op het Chasséveld in Breda met een ware zusterstrijd. Emi en Mexime van Driel namen het op tegen de beachvolleyballende tweeling uit Canada. Nicole en Megan McNamara waren niet opgewassen tegen de krachtig opererende zusjes Van Driel en moesten genoegen nemen met een plek in de kleine finale. Daarin troffen zij Emma Piersma en Puk Stubbe die in de halve finale Stam en Schoon tot een derde set wisten te dwingen. In een replay van de poulewedstrijd van gisteren waren Piersma en Stubbe doortastender. Waar ze op zaterdag al van de Canadese vrouwen wisten te winnen, trokken ze op zondagmiddag ook aan het langste eind. Het is het derde brons voor Piersma/Stubbe deze jaargang van de DELA Eredivisie.

In de finale moesten de winnaressen van Zaanstad 1, Almelo, Zaanstad 2 en het NK van achterstand terugkomen. Katja Stam en Raïsa Schoon hadden het vizier niet op scherp staan de eerste anderhalve set en konden daardoor te weinig uitrichten tegen het stabiele spel van Emi en Mexime van Driel. De beide zussen wonnen de openingsset met 21-16. Halverwege de tweede set kwam de ommekeer. De foutenlast aan de zijde van Stam/Schoon ging omlaag en stukje bij beetje verschoof het initiatief. Met 21-16 trokken de Nederlandse kampioenen de stand gelijk. De derde set was het verschil duidelijk, met 15-8 pakten Katja en Raïsa hun vijfde gouden medaille van dit coronaseizoen.

De jonge vrouwen van Beach Team Nederland (21 en 18 jaar oud) lijken wel te varen bij hun favorietenrol. Katja Stam: “Ik vind het hartstikke leuk om die rol te hebben en als het dan ook lukt, dat is helemaal top.”

Mannen
De buitenlandse inbreng op de zondag in Breda was groot, zowel de Belgen Dries Koekelkoren als de Chilenen Marco en Esteban Grimalt gaven acte de présence in de halve finales. De neven uit Chili konden het niet bolwerken tegen het slimme spel van Stefan Boermans en Yorick de Groot. In drie sets trokken de Nederlanders de winst naar zich toe. In de wedstrijd om het brons waren Marco en Esteban net iets scherper dan de Nederland kampioenen Jasper Bouter en Ruben Penninga. Met 21-19 en 21-18 verzekerden ze zich van het onderste treetje van het podium.

Dries Koekelkoren en Tom van Walle speelden een lastige halve finale tegen Bouter/Penninga, eentje waarin ze tot het uiterste moesten gaan. In de derde set maakten ze uiteindelijk het verschil door met 15-12 te winnen. Vervolgens moesten ze er in de finale weer staan tegen het duo dat al twee eerdere Eredivisie-stops op hun naam schreef, de talenten van BTN, Yorick de Groot en Stefan Boermans. Het werd een mooie strijd op het zand van het Chasséveld in Breda. De teams dwongen elkaar om er volle bak in te gaan. Het verschil werd gemaakt door een sterk blokkerend optreden van Stefan Boermans en een slim aanvalsspel van Yorick de Groot, die het overzicht keer op keer behield en de bal regelmatig tegen de achterlijn weglegde. De Nederlanders wonnen met 2-0 (23-21, 21-15).

King of the Court
Alle teams die deze zondag in Breda in actie kwamen zullen er vanaf woensdag ook bij zijn in Utrecht als daar op het Jaarbeursplein wordt gestreden om de titels in het eerste internationale sportevenement in Nederland dat sinds corona wordt georganiseerd. Er reist een deelnemersveld van wereldformaat af naar Nederland. Waar vorige week vrijdag toestemming werd gegeven aan sporters die vanuit Europese landen naar Nederland kwamen, volgt daar vanaf morgen de go ahead voor topsporters van buiten Europa.

Dat betekent dat grote namen als Agatha/Duda (BRA), Day/Ross (USA), Cherif/Ahmed (QAT) en Larsen/Stockman (USA) zich voegen bij de toppers uit Europa. Uit Noorwegen zijn dat de nummers 1 van de wereld bij de mannen Mol en Sørum, de vice wereldkampioenen uit Duitsland Thole/Wickler én de Kings of the Court van Utrecht uit 2018 Herrera en Gavira (SPA). Bij de vrouwen zijn de Zwitserse Betschart/Hüberli, de Duitse Kozuch/Ludwig en Hermannova/Slukova uit Tsjechië kanshebbers.

Daarnaast zullen veel Nederlandse topteams aan de start verschijnen. Brouwer/Meeuwsen, Bouter/Penninga en Boermans/De Groot hopen bij de mannen hoge ogen te gooien, bij de vrouwen verdedigen onder andere Keizer/Meppelink, Stam/Schoon en Van Iersel/Ypma de Nederlandse belangen.

Er zijn nog maar een paar van de extra beschikbare skyboxen beschikbaar, koop nu de laatste plaatsen in het speciale corona-proof stadion via kingofthecourt.com.

Foto: Pim Waslander / Sportworx

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×