337-voudig international Jeroen Rauwerdink is na omzwervingen door Italië, Turkije en Griekenland sinds dit seizoen weer terug in Nederland. Met Draisma Dynamo speelt hij komende zondag voor zijn eerste prijs als SAMEN.Lycurgus de tegenstander is in de bekerfinale. Hij verwacht een mooie strijd: “Wij hebben in de competitie laten zien dat we van ze kunnen winnen, maar dat geeft mij absoluut geen garantie dat wij dat aanstaande zondag ook maar even doen.”

Afgelopen zomer keerde de 34-jarige Rauwerdink terug bij zijn oude liefde Dynamo, waar hij zijn profcarrière begon en die hij verliet in 2008 om in Italië te gaan spelen. Hij is blij weer in Nederland te zijn. “Niets is leuker dan in je eigen land spelen. Het creëert toch altijd al meer gevoel van trots, omdat Dynamo mijn eigen cluppie is. Ik ben wel positief verrast, zeker als ik kijk naar hoe alle clubs de randvoorwaarden hebben gecreëerd om eredivisie te kunnen spelen. Ik ben ook zeker verrast door het niveau. Dat alles maakt dat ik enorm veel plezier heb om wedstrijden te spelen en te trainen met een mooi team.”

Ervaring
In zijn tien seizoenen in het buitenland bij topclubs in grote competities heeft de buitenaanvaller van Dynamo veel ervaring opgedaan. Ervaring die hij nu overbrengt op het team. “De wedstrijden die komen, zoals de Europacup en de bekerfinale, heb ik al een keertje meegemaakt. Je weet wat dat doet met jezelf en met het team. Dat probeer ik zoveel mogelijk over te brengen, om ervoor te zorgen dat zij zichzelf en het team zo goed mogelijk voorbereiden op wat er komen gaat.”

“Voor mij betekent dat dat je niet opeens speciale dingen moet doen”, vervolgt Rauwerdink. “Je moet ervoor zorgen dat het niveau dat je in de finale wil bereiken, zo vaak mogelijk al voorkomt in trainingen. Daar moet je scherp zijn op de details en elkaar aanjagen om het niveau elke keer op training neer te zetten. Dat zijn basale dingen, maar best wel lastig om dat elke dag op te brengen.”

De in Zeist geboren passer/loper hamert erop dat ze elkaar als team nodig hebben. “Elkaar er bewust van maken dat je niet altijd je beste niveau kan laten zien op de momenten dat je het graag zou willen. Dat het ook niet erg is, zolang je maar weet dat je elkaar hebt. Dat je met z'n allen de strijdlust toont om tot het gaatje te gaan.”

Dynamo verkeert in goede vorm
Dit seizoen gaat het goed met Draisma Dynamo. De Apeldoorners verloren slechts een keer, in de tweede competitieronde van Active Living Orion. Dynamo eindigde bovenaan de reguliere competitie en zal als favoriet aan de bekerfinale en de kampioenspoule beginnen. “Ik denk dat wij ten opzichte van het begin van het seizoen sterk zijn verbeterd in ons blok-verdedigingssysteem. Op het moment dat wij hun side-out kunnen ontregelen door A) de service, en B) door onze blok en verdediging, wij een grote kans hebben om de wedstrijd te pakken.”

Toch denkt hij niet dat Lycurgus zondag gemakkelijk verslagen wordt. “Hun gevaar komt van hun twee Amerikanen en van de passer/lopers. Als die het op hun heupen krijgen, zijn ze enorm gevaarlijk. Ze hebben met Stijn Held een stabiele spelverdeler met ervaring. Het is een allround team, dat op de buitenkant enorm gevaarlijk kan zijn.”

Motivatie
De finale van zondag in De Maaspoort in Den Bosch is een herhaling van vorig jaar, toen won Dynamo. Voor de routinier is dat een extra motivatie. “We hebben de afgelopen periode laten zien dat wij van een bepaald niveau zijn en dat elk weekend wel kunnen laten zien. Nu is het zaak dat komend weekend ook te laten zien. Daarmee wil ik zeggen dat als wij ons niveau op orde hebben, dan gaan we een hele goede wedstrijd spelen. Dan wil ik wel zien of Lycurgus daar iets tegenover kan zetten.”

Rauwerdink realiseert zich ook dat bekerfinales wedstrijden op zich zijn. “Daar komen allemaal andere spanningen bij kijken. Ik denk dat wij gelijkwaardige teams zijn en de vorm van de dag zal bepalen wie uiteindelijk die beker mee gaat nemen.”

Wil jij Draisma Dynamo of één van de andere teams aanmoedigen tijdens de bekerfinale? Koop dan hier je tickets! 

Foto: Wout van Zoeren

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×