Als er één wereldkampioenschap is, waar ook punten voor dans en plezier zouden kunnen worden gegeven, dan is het wel het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen. In Arnhem wordt dat klassement voorlopig aangevoerd door Kenia en Kameroen.

Kameroen dansen teampresentatie FIVB

Kameroen tijdens de teampresentatie in Apeldoorn

Toevallig zijn beide Afrikaanse deelnemers aan het wereldkampioenschap bij Nederland in de groep ingedeeld. In de openingswedstrijd hadden de Volleybaldames vrijdag geen kind aan Kenia (3-0) en vandaag was ook Kameroen geen sta-in-de-weg van betekenis (3-0).

Punten uitbundig vieren en plezier uitstralen - ook door bankspeelsters – zijn in het volleybal natuurlijk geen noviteit. Nederland doet dat ook en gooit ook best hoge ogen in dat bovengenoemde klassement. Maar bij de Afrikaanse speelsters lijkt dat nog net even dieper te zijn geworteld.

Hoogvliegers

Kameroen en Kenia zijn nog geen hoogvliegers in het internationale volleybal, maar hebben hun plek in het wereldkampioenschap wel verdiend.

Kameroen is de nummer 25 van de wereld, Kenia staat zes plaatsen lager. Voor Kenia is het al de zesde keer dat het deelneemt aan het wereldkampioenschap, voor Kameroen de derde keer. Ook wat betreft het aantal geaccrediteerde journalisten bij het wereldkampioenschap in Nederland en Polen ‘wint’ Kameroen (7 om 4).

Kenia verliest vandaag van België, maar de lol in en buiten het veld valt op. Dat dansen wordt soms wel een beetje bemoeilijkt door de Nederlandstalige nummers die in het stadion worden gedraaid, maar ze doen hun best. Ook bij Kameroen, die later tegen Nederland spelen.

Dat is over het algemeen het devies bij de Afrikaanse deelnemers: gewoon je best doen.

“We zijn hier vooral om te leren”, laat Ezssi Emelda Piata na de wedstrijd tegen Oranje niets aan duidelijkheid te wensen over. “Dat is ons doel hier. Voor tachtig procent van de ploeg is dit hun eerste wereldkampioenschap en dan ook nog eens in zo’n ambiance. We voelen ons bevoorrecht om hier te zijn, maar het is ook overweldigend.”

Lessen

Voor Piata (25) is het haar tweede WK. “Ook ik leer hier nog genoeg lessen”, zegt de middenblokkeerster, die er vier jaar geleden in Japan ook bij was.

Ook destijds deed Kenia mee. Beide teams wonnen elk één wedstrijd. Maar nooit eerder speelden ze op een WK tegen elkaar. Dat gebeurt dinsdag 27 september in Arnhem wel: the Battle of Africa.

Dat is een rematch van de finale van het Afrikaans kampioenschap in 2021, die door Kameroen met 3-1 werd gewonnen.

Ongeacht het verloop swingt het dan in het GelreDome ongetwijfeld de pan uit. Want waar beide landen al wel heel bedreven in zijn, is dus het uitstralen van enthousiasme en plezier.

Dansen

Dat wordt ook vandaag weer duidelijk. Het is een uur voor de wedstrijd tegen Nederland wanneer Kameroen de kleedkamer iets buiten het GelreDome verlaat. Niet wandelend of rennend, maar dansend. Swingend en zingend. Zo maken ze de gang naar het speelveld in het grootste van de drie stadions. “Plezier is een belangrijke basis voor ons. Dat motiveert en stimuleert”, aldus Piata.

Dat neemt niet weg dat er na afloop ook trieste gezichten zijn. De meeste speelsters sjokken toch een beetje teleurgesteld door de Mixed Zone naar de bus. Op Piata na.

Dat was na de verloren wedstrijd tegen Italië wel anders. Toen liepen de internationals van Kameroen na afloop elkaar bijkans omver om op de foto te gaan met de Italiaanse superster Paola Ogechio Egonu, geboren in Italië maar kind van Nigeriaanse ouders en ook in Afrika dus geen onbekende.

Ontwikkelingswerk

Het laat zich moeilijk voorspellen wanneer Afrikaanse teams zich daadwerkelijk kunnen meten met de wereldtop. De Nevobo hielp in het verleden mee aan ontwikkelingswerk in Afrika, zoals de Nederlandse volleybalbond dat nu nog steeds op andere plekken in de wereld doet.

Ook Piata durft niet te zeggen wanneer een Afrikaans land om de medailles gaat meedoen. “Toernooien als deze zijn heel belangrijk. Als wij de kans krijgen om tegen de wereldtop te spelen, dan worden we daar beter van. Tegelijkertijd verbeteren hopelijk ook de omstandigheden in Kameroen. We hebben de basis om te volleyballen, maar lang niet overal zijn de goede faciliteiten en het materiaal voorhanden.”

Dat het volleybal terrein wint in Afrika is niettemin zeker. Een paar wedstrijdjes winnen op het WK zijn de kleine beetjes die helpen.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn